Bodrožić: Nije čudo da su kriminalci naručivali i menjali naslove u medijima

Vesti 26. jan 202313:49 2 komentara

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je objavljeni rezultat medijskih sloboda u našoj zemlji - poražavajuć, i konstatovao da se naša zemlja nalazi u grupi najugroženijih zemalja u Evropi. "Imamo državu koja je kriminalizovana, počevši od te zgrade na Banjici (BIA) pa sve do nekih redakcija u centru Beograda. I nije ni čudo da se pokazuje da su kriminalci iz zatvora naručivali i menjali naslove", kazao je Bodrožić.

Podsetimo, Indeks slobode izražavanja svrstao je Srbiju u šestu grupu država, u kojima su ove slobode sužene. Kada su u pitanju samo medijske slobode, naša zemlja je u još goroj – sedmoj grupi u kojoj su one „delimično ograničene“. Indeks slobode izražavanja je meren u tri oblasti – akademske, digitalne i medijske slobode, a zemlje su podeljene u 10 grupa.

Povezane vesti

„Rezultat ovoog istraživanja me nije iznenadio. Nažalost, kao i prethodni pokazatelji međunarodnih organizacija koji mere slobodu izražavanja, mi smo neprestano u donjem delu te lestvice, i što je evidentno poslednjih godina, samo padamo. Imamo sve gore rezultate, a to nije ni čudo, jer mi odavde vidimo mnogo bolje od stranaca koliko je ovde zaista ugušena sloboda izražavanja“, rekao je Bodrožić.

Dodaje da se od strane vlasti radi sve kako bi se minimizovali slobodni mediji i slobodni novinari.

„Sa druge strane imamo strahovitu propagandu koja je sa vremenom sve jača. Kako režim ima sve više problema da ostane na vlasti, tako sve više pojačava svoju kampanju“, kazao je on.

Bodrožić je komentarišući mesto Srbije na Indeksu slobode izražavanja rekao: „Šta reći, a ne zaplakati“?

„Mi smo u rangu sa zemljama koje su potpuno nedemokratski uređene, i po više stavki su zemlje na koje niko ne treba da se ugleda. Mi smo u Evropi među najgorima, ako nismo i najgori“, naveo je gost N1.

Prema njegovim rečima, nakon objavljivanja ove liste, građani bi trebalo da se zabrinu, ali mnogi od njih nemaju načina da dođu do te vesti.

„Sve se člini da se veći deo građana Srbije zadrži u mraku, i ako dobijaju vesti, da dobijaju sa izvesnim šumom. Za deset godina su pokazali da su u tome majstori“, smatra Bodrožić.

Predsednik NUNS-a je govoreći o podacima BIRN-a po kojima je optuženi Darko Šarić kupovao poklone pojedinim novinarima u Srbiji, rekao da je tim tekstom potvrdila ono što su mnogi sumnjali.

„Režimski novinari i novinari u tabloidima trguju informacijama i imaju saradnju i sa nekim političarima koji su na vlasti… Nažalost, upozoravamo godinama da se jedan deo scene ne bavi novinarstvom, da se radi o političkoj propagandi, a s druge strane se bave reketiranjem i na usluzi su kriminalcima i raznim centrima moći“, kazao je Bodrožić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare