Bogavac i Stojanović: Predizbori u opoziciji dobar način za aktiviranje građana

Vesti 11. apr 202115:00 3 komentara
N1

Ideja o predizborima u opoziciji sve se češće pominje poslednjih nedelja, a pokrenula ju je organizacija Skupština slobodne Srbije po ugledu na opoziciju u Mađarskoj, koja je nakon izbora zajedničkog kandidata pobedila na izborima u Budimpešti. Sagovornice Bete dramaturškinja Milena Minja Bogavac i istoričarka Dubravka Stojanović slažu se da bi to bio dobar način da se razočarani građani ponovo aktiviraju.

Bogavac je ocenila da je važno da se opozicija organizuje i da održi predizbore zato što je to možda poslednja prilika da se u politički proces vrate brojni razočarani građani, koji već duže vreme ne izlaze na izbore.

Povezane vesti

„Ne smemo da zaboravimo da su ti ljudi zapravo većina i da bez njihovog učešća svaki izbori imaju manji legitmitet“, rekla je ona za Betu.

Bogavac smatra i da je to važna šansa da se na političkoj sceni pojave nova lica sa novim programima.

„Najzad, čini mi se da je to konstruktivan način za organizaciju predizborne kampanje: umesto da se sukobljavamo na liniji vlast-opozicija i ponovo dozvolimo da se opoziciono delanje svodi na puku kritiku vlasti, predizbori za opozicione kandidate naša su šansa da budemo delatni i da se bavimo političkim promišljanjem, predlozima, rešenjima i strategijama, a ne otimanjem o vlasti“, kazala je Bogavac.

Ona je istakla da nije bitno ko je na vlasti nego kakav program sprovodi.

Dubravka Stojanović smatra da su predizbori u opoziciji najbolji način da se izdvoje najbolji kandidati i nađu nova lica.

N1

„To je i način da se građani vrate politici, da se vrate u izborni proces i da shvate da su oni u tome ključni i da oni treba da odlučuju“, rekla je ona za Betu.

To ne bi samo uticalo na građane, nego i na kandidate, istakla je Stojanović.

„Time će i kandidati postati odgovorni pred građanima i ceo izborni proces će povratiti smisao koji je potpuno izgubio“, kazala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare