Bogdanović: Srušeni mnogi vredni objekti u zemlji, Vračar postao bojno polje

Vesti 01. okt 202211:38 28 komentara
FoNet/Milica Vučković

"Svedoci smo u poslednje vreme rušenja mnogih objekata u Beogradu. Vračar nam je stradao totalno. Vračar je postao bojno polje. Tamo je katastrofa. Stari Grad je isto tako na udaru, i Dorćol je na udaru. Zgrade koje su projektovane početkom 20. veka nestaju na dnevnom nivou... Nikada se Srbi nisu odnosili sjajno prema svojim kulturnim dobrrima, ali je u prošlosti bilo kudikamo bolje", istakao je istoričar umetnosti Marko Bogdanović u Novom danu. On je gostovao u emisiji povodom prodaje vile koja je bila u vlasništvu SFRJ u Njujorku.

Podsetimo, vila na njujorškoj 5 aveniji, objekat nekadašnje Stalne misije SFRJ, a potom Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku, prodata je za 50 miliona dolara. Novac će sporazumom o sukcesiji biti podeljen među zemljama naslednicama SFRJ, a Srbiji će pripasti gotovo 40 odsto novca.

Povezane vesti

„Značaj zgrade je veliki samim tim, što kažu Amerikanci, što se nalazi u glavnom gradu planete Zemlje, u Njujorku. Meni je žao što je ‘otišla’. Ne znam sa pravne tačke gledišta da li je to moralo da ‘ode’ ili ne, u slučaju da je vlasništvo bilo svih naslednica SFRJ, onda je verovatno morala da se proda. Bilo bi lepo da smo i posle ‘razvoda’ mogli da se skupimo i da zadržimo vlasništvo nad tim objektom, ali je verovatno to nemoguće“, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, ako je postojala mogućnost da zgrada ostane većinski Srbiji, bilo bi dobro da je ostala.

„Značaj objekta koji izgrađen za porodicu Vanderbild je takođe veliki. Ti dogovori, o kojima se priča, Josipa Broza Tita u njoj, oko Pokreta nesvrstanih, i tu je veliki značaj tog objekta. To je 1965. godine proglašeno za individualno obeležje Njujorka, ali ne znam da li je najskuplja vila. U svakom slučaju jeste vredan objekat, za 50 miliona dolara je prodata. E sad, pitanje je održavanja, koliko bi to koštalo i to zaista jeste bitno pitanje u Americi, jer je održavanje ‘jezivo’ skupo“, istakao je Bogdanović.

Dodaje da nije česta praksa da se prodaju diplomatska predstavništva po svetu, ali postoji ta prodaja, i dodaje da nije tu ništa čudno. Ali, sve zemlje koje imaju dobre pozicije, kao što je Kraljevina Srbija imala, napominje, trude se da zadrše što više takvih objekata.

„Treba gledati da što više ostane u vlasništvu Republike Srbije. Mislim da je to sjajno, i nešto što bi bilo dobro za nas“, kaže gost N1.

Ocenjuje da je ta građevina kulturno dobro Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država, a da o samom značaju govori činjenica da su arhitekte koje su projektovale tu vilu projektovale i Centralnu stanicu u Njujorku.

„Takvih objekata imamo i u Beogradu i naš problem je što ne vodimo računa o tome. Svedoci smo u poslednje vreme rušenja mnogih objekata u Beogradu. Vračar nam je stradao totalno. Vračar je postao bojno polje. Tamo je katastrofa. Stari Grad je isto tako na udaru, i Dorćol je na udaru. Zgrade koje su projektovane početkom 20. veka nestaju na dnevnom nivou“, naglašava Bogdanović.

Smatra da je odnos prema takvim zdanjima sve gori.

„Nikada se Srbi nisu odnosili sjajno prema svojim kulturnim dobrima, ali je u prošlosti bilo kudikamo bolje. Ovo što se sada dešava je pod pritiskom investitora, došlo do kraja, i da li će ostati na kraju kamen na kamen u Beogradu, i u drugim gradovima, ne znam. Evo, sada je primer i u Aranđelovcu, da su srušene Arkade koje su građene za Kralja Aleksandra“, podseća sagovornik N1.

On je najavio da će se u centru Beograda tek desiti rušenje nekih starih zdanja, i pokazao je gledaocima fotografije tih objekata.