Bogoljub Karić pod sankcijama EU zbog „bliskosti sa Lukašenkovim režimom“

Vesti 03. jun 202216:23 > 16:24 10 komentara
bogoljub karić
N1

Savet Evropske unije uvrstio je Bogoljuba Karića na listu osoba pod "restriktivnim merama" zbog bliskosti sa režimom predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka, objavljeno je u službenom glasniku EU.

Pročitajte još:

Kako se navodi u glasniku EU, srpski biznismen i političar Karić sa članovima porodice razvio je mrežu kompanija za nekretnine u Belorusiji i ostvario je kontakte sa porodicom Lukašenka.

„Blisko je povezan sa kompanijom Dana Holdings i njenom nekadašnjem podružnicom Dana Astra, i u više navrata je predstavljao ta pravna lica tokom sastanaka sa Lukašenkom. Lukašenko je opisao projekat ‘Minsk World’, koji je razvila kompanija povezana sa Karićem, kao ‘primer saradnje slovenskog sveta'“, navodi se u odluci o sankcijama.

EU smatra da su kompanije povezane sa Karićem dobile povlašćen tretman pod režimom Lukašenka, uključujući poreske olakšice i zemljište za razvoj nekretnina, zahvaljujući bliskim vezama sa beloruskim predsednikom i ljudima iz njegove sredine.

„On (Karić) stoga ima korist i podržava Lukašenkov režim“, navodi se u odluci koja je objavljena u petak.

Prošle godine su zbog povezanosti sa režimom Aleksandra Lukašenka na crnu listu američkih vlasti stavljeni Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića, kao i porodične kompanije, pisao je tada KRIK. Bogoljub Karić je tužio KRIK, tvrdeći da je stavljen pod sankcije zbog pisanja novinara o vezama sa Lukašenkom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare