Bogosavljević: „Komunalna koalicija“ sa SNS koštaće LSV podrške birača

Vesti 10. nov 202213:43 4 komentara

Da to zaista toliko žele, Liga Socijaldemokrata Vojvodine mogla bi već sutra da izađe iz "komunalne koalicije" sa SNS u Novom Sadu, ne treba im kongres stranke za to, kaže za N1 Žarko Bogosavljević, novinar radija i portala 021. "Mislim i da će ih birači kazniti na sledećim izborima zbog toga što su bili u koaliciji sa SNS-om", naglašava.

Završava se jedna era u političkom životu Vojvodine. Srpska napredna stranka bi trebalo da ostane bez dugogodišnjeg koalicionog partnera u glavnom gradu Vojvodine – Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ta stranka, koju je 32 godine vodio Nenad Čanak, izgubila je podršku velikog broja nekadašnjih birača i simpatizera u godinama saradnje sa naprednjacima. Bojan Kostreš, za koga se očekuje da će biti izabran za novog predsednika LSV-a na kongresu stranke zakazanom za 19. novembar, pre nekoliko dana javno je priznao da su pogrešili kada su pre šest godina odlučili da sarađuju sa naprednjacima.

POVEZANE VESTI

„Kostreš je rekao da možda treba da promene politiku koju su zastupali u prethodnom periodu, a koji je bio period neke kohabitacije – Liga nije direktno napadala Vučića, jeste neke poteze SNS-a, ali ne i Vučića“, navodi Bogosavljević.

Navodi i da LSV ne mora da čeka proleće sledeće godine, da bi izašla iz koalicije.

„Mogu izaći već sutra, da to žele, ali videćemo kada će to uraditi, ne moraju da čekaju kongres stranke. Pitanje je šta će biti sa odbornicima Lige. Da budemo jasni, SNS-u nisu važni glasovi LSV da bi vladala Novim Sadom“, kazao je.

Na pitanje po čemu će ostati upamćena LSV u prethodnih šest godina, kada je bila u toj „komunalnoj koaliciji“, Bogosavljević kaže:

„Ni po čemu, osim da je bila u koaliciji sa SNS, što oni i nisu isticali. Toliko se videlo da ne žele da se vidi da su u koaliciji… Jedina stvar za šest godina kada se Liga spominjala ja sporni spomenik nevinim žrtvama 1941-1945. I sada u poslednjih nekoliko nedelja, nisu bili na sednici kada se glasalo za urbanistički plan grada… Za šest godina nismo primećivali da je Liga prisutna u Skupštini Novog Sada“.

LSV uživa, prema nekim poslednjim podacima, podršku tri posto građana. Da li će uspeti da povrati poverenje?

„Jako teško. Ako znamo da se cenzuis vraća na pet posto, vrlo teško će uspeti da se vrati na toliko. Njihovi glasovi su otišli ka Ne davimo Beograd, koaliciji Moramo-Zajedno, PSG-u. I mislim da će ih biraci kazniti na sledećim izborima zbog toga što su bili u koaliciji sa SNS-om“, izjavio je Bogosavljević.

On se zapitao i zašto je LSV odlučila da izađe iz koalicije sa SNS.

„Da li su možda procenili da je SNS u padu? Videćemo. Ako neko procenjuje dobro za koga da se zalepi i ostane u vlasti, onda je to LSV“, kazao je sagovornik N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare