Vranić o pregovorima opozicije i vlasti: Sve izgleda kao cirkus jer su tu kamere

Vesti 15. apr 202416:26 1 komentar

Bojan Vranić sa Fakuleta poltičkih nauka ocenio je da je Srpska napredna stranka smanjila ton, ali i da je važno da se opozicija ne „upeca“ na „fore“ vlasti, koja će je optužiti ako pregovori propadnu. Istakao je i da sve izgleda kao cirkus za to što su prisutne kamere i da bi političari trebalo da preuzmu odgovornost.

Vranić je u emisiji „Studio lajv“ rekao da Srpska napredna stranka (SNS) nastavlja sa starim trikovima, tako što predsednik Aleksandar Vučić kaže da svi izbori mogu da budu 2. juna, ali da je stranka protiv i da gradonačelnici i predsednici opština ne žele da podnesu ostavke.

S druge strane, predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić jedan dan kaže da opozicija ne želi dogovor, dok drugog poručuje da će ispuniti sve zahteve.

„Činjenica je da je SNS neobično smanjila ton. Možda je to malo zateklo opoziciju nespremnom jer nisu navikli na konstruktivni ton. Možemo da pročitamo neku vrstu nepoverenja. To je rezultat dugoročnog nepoverenja između vlasti i opozicije“, kazao je Vranić.

Dodaje da ako je vlasti i bilo bitno da, makar na papiru, pregovori s opozicijom budu uspešni, ada im je mnogo manje stalo do toga u kontekstu Rezolucije o Srebrenici i ulaska Kosova u Savet Evrope.

„Pošto SNS uvek igra na više frontova, sedenja na malo više stolica, hajde sad da sednu makar na tronožac. Ako se nekada potegne karta – vlast je hibridna, rećiče – evo vlast je htela, ali opozicija je nezrela i nedozrela i nije htela da se dogovori, nije ispoštovala ambasadore. Samo je važno da se opozicija ne ‚upeca‘ na te fore“, istakao je sagovornik „Studija lajv“.

On se složio sa tezom St. Protića, koji je u Utisku nedelje rekao da se opozicija zapetljala u proceduralna pitanja. Dodaje da je to tako još od 17. decembra, dok za to vreme propušta da vodi kampanju.

„Činjenica je da opozicija ne radi kampanju i to je jako veliki problem. A nisu lokalni izbori nešto što je tek tako odjednom palo s neba. To su redovni lokalni izbori, znalo se da će biti i znali su se manje-više tačni datumi“, kazao je Vranić.

Kada je u pitanju zahtev opozicije da se beogradski i lokalni izbori održe istog dana, Vranić kaže da su spojeni izbori do sada samo odgovarali Srpskoj naprednoj stranci i da je ona na takvim izborima pobeđivala.

„Kalkulacije su u redu, ali nemojte to raditi pred kamerama, nego pregovarajte kako se to radi. Sve izgleda kao cirkus zato što su tu kamere. Problem je što opozicija insistira na kamerama… Ako hoće zaista da pregovaraju moraju svi kolektivno preuzeti političku odgovornost. Ona je najviše na SNS, ali opozicija mora pokazati neku vrstu političke odgovornosti. Nije kampanja samo da budete prikazani na TV-u“, istakao je Vranić.

Dodao je da postoji neka dobra volja oko pregovora, ali da kada se akteri nađu u istoj prostorji – energija ne valja.

„Ako se dovoljno dugo budu sastajali možda se nešto i dogovore. Političari moraju da preuzmu odgovornost, oni su tu da načine ovo društvo boljim“, poručio je sagovornik N1.

Upitan da li će koalicija Srbija protiv nasilja ostati jedinstvena, on kaže da je to lažna dilema i da to nije bitno. Prema njegovim rečima, ta koalicija je pokazala da ukrupnjavanje neće dovesti do veće izlaznosti, ali će se ukrupnjavanjem izbeći rasipanje glasova.

„Da li ćemo imati jednu krupnu ili dve smislene – sve je jedno. Samo da ne izlaze u kombićima, kao što je Vojislav Šešelj nekada govorio za kombi stranke“, poručio je Vranić.

O povratku Vuka Jeremića: Vreme će pokazati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se da je prihvatio ponudu doskorašnjeg predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da pomogne oko Rezolucije o Srebrenici.

Vranić podseća da je Jeremić jedno vreme bio redsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da ima određeni političi kapital koji može da iskoristi.

„Sa druge strane, koliko god da je Jeremić bio zakleti opozicionar ne treba zaboraviti da je Narodna stranka desnica i to desnica koja se definiše kao državotvorna, gde su spremni da ostave po strani lične i političke razmirice da bi pomogli državi. E sad da li su namere patriotske i iskrene – to će vreme pokazati. Ali će vreme pokazati i da li je Vučić zloupotrebio Jeremića da pokaže da čim se ponudi neka nova funkcija, da se promeni odelo“, ukazao je gost „Studija lajv“.

Dodaje da dok se situacija ne rasplete 2. maja, kada će se glasati o Rezolucijji, ne znamo šta će biti.

„Šta ako se usvoji rezolucija i onda Jeremić bude optužen da je upropastio stvar. Nije to baš tako jednostavna situacija, da gledamo on je govorio ovo, on je govorio ono. Ako se Jeremić učlani u SNS i postane kandidat za Vračar, to je očigledno. Ako se završi na ovome – on je otišao pomogao, vratio se na Pariski univerzitet onda je to to. On je otišao i pomogao koliko je mogao“, kazao je Vranić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare