Novaković: Sprečiti da neka druga kompanija, ako ode Rio Tinto, uradi isto

Vesti 21. jan 202209:2514 komentara
N1

Ostaje da se vidi da li je odluka Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu politička odluka i predizborna propaganda ili zaista planiraju da ponište te uredbe i kroz zakone trajno spreče geološka istraživanja, ekploataciju i preradu bora i litijuma, izjavila je glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Ona je za TV Nova S izjavila da se aktivisti bore upravo za trajno rešenje posredstvom zakonom propisanih procedura, kako bi se sprečilo da neka druga kompanija, kada ode Rio Tinto, može da uradi isto.

„Sada moramo da vidimo da li će to da urade ili će da ćute dva-tri meseca pred izbore i posle da daju rezone zašto se to ne može uraditi“, kazala je Novaković.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, nije samo jedna stvar dovela do „pobede“, ali je ocenila da je najveću ulogu imao narod koji se skupio, ne samo na ulicama, nego i na društvenim mrežama.

Novaković je istakla i značajnu ulogu stručnjaka koji su ukazali građanima i aktivistima u čemu su problemi.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“.

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su da će otići u Vladu Srbije da preuzmu dokumenta koji se odnose na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto.

Komentari

Vaš komentar