Bojana Novaković: Razgovarala sam s patrijarhom o litijumu i ulio mi je nadu

Vesti 29. jan 202313:11 106 komentara
Bojana Novaković/Twitter

Glumica i aktivistkinja Bojana Novaković objavila je na Tviteru da se tokom vikenda u Njujorku srela sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem kojem je ukazala na opasnost od projekta Jadar kompanije Rio Tinto i eksploatacije litijuma u Srbiji.

Novaković je ukazala da je projekat Jadar opasnost po opstanak i ljudi i prirode.

„Posebno smo se osvrnuli na zabrinutost koju sam iznela u pismu koju sam mu poslala prošle godine, o lokalnoj crkvi, groblju i, što je najvažnije, poljoprivrednom zemljištu, šumama i jedinstvenoj prirodi koja je u opasnosti od rudarenja“, navela je Novaković na Tviteru.

Dodala je i kako je patrijarh izdvojio vreme da razgovara sa njom, i da joj je ono što joj je rekao „ulilo nadu“.

POVEZANE VESTI:

„Vera i nada su ključne u mom životu, u poslu koji obavljamo i imperativ su ekološkom pokretu u Srbiji danas. Nekada je naša nada slepa, kao pre dve godine kada smo sve ovo započeli, a ponekad tu nadu podržavaju, kao danas, oni koji nam toliko znače. Uzbuđena sam zbog nade koju mi je pružio“, navela je Novaković.

Dodala je i da nestrpljenjem očekuje odgovor patrijarha na njeno pismo i da se raduje daljim razgovorima s njim o ovom pitanju.

„Nemoguće je govoriti o događajima u Njujorku ovog vikenda, a da se ne setim da sam pre tačno 26 godina, kada sam imala 15 godina, bila uz studente koji su 178 sati protestovali u centru Beograda nakon što nas je policijski kordon sprečio da šetamo gradom u našoj borbi protiv nameštenih izbora“, navela je Novaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare