Bojat: Pre nego što otvorimo ambulantu njih 200 čeka na pregled

Vesti 19. jan 202213:256 komentara

Dom zdravlja u novosadskom Novom naselju ponovo kompletno prelazi u kovid režim zbog velikih gužvi u prethodnih nekoliko dana ispred kovid centra. Samo Novi Sad po poslednjem preseku ima više od 1.000 novozaraženih. U kovid centru radiće 22 lekarska tima, a produženo je i radno vreme centra.

Direktor novosadskog Doma zdravlja Veselin Bojat je izjavio za N1 da postoje dve ambulante za prekid izolacije tj. zatvaranje bolovanja, dodavši da to administrativno građani mogu da urade i putem mejla.

Pročitajte još:

„Saveti su da oni sa blagim simptomima gledaju da ostanu kod kuće, bez pritiska odmah na same respiratorne ambulante. Pre nego što otvorimo ambulantu bude njih 150, 200 koji čekaju i teško je onda taj pritisak koji se odmah ujutru stvori u toku dana anulirati. Tako da nema potrebe da svi dolaze odmah“, poručio je Bojat i dodao da je radno vreme od 7 do 22 časa, te da zaposleni ostaju i duže ukoliko ima potrebe.

Bojat naglašava da je klinička slika znatno blaža nego prethodnih talasa pandemije.

„I sada ima onih koji završavaju na bolničkom lečenju. To su uglavnom pacijenti koji nisu vakcinisani ili koji su samo započeli vakcinaciju. Oboljevaju i vakcinisani, ali oni ili nemaju simptome ili imaju izuzetno blage simptome. Tako da jedini pravi put da izađemo iz svega ovoga je kompletna vakcinacija svih nas“, rekao je on.

Govoreći o starosnoj dobi zaraženih, Bojat je rekao da je najviše mladih – od punoletstva do 30 godina.

„Povećava se broj dece koja su pozitivna. Prosečno poslednjih sedam dana imamo između 50 i 70 dece pedijatrijskog uzrasta koji su pozitivni i to je najveći broj te populacije od početka pandemije“, istakao je Bojat.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar