Bojkot glasanja za smenu gradonačelnika „autogol za Srpsku listu i međunarodnu zajednicu“

Vesti 13. apr 202421:30 21 komentara

Najpre su peticijom tražili njihovu smenu, sada pozivaju Srbe da bojkotuju glasanje za smenu albanskih gradonačlenika na severu Kosova. Kontradiktorni statovi Srpske liste tako su još jednom zbunili građane - kojima nije najjasnije da li da 21. aprila, za kada je glasanje zakazano, izlaze na birališta.

Zvečan je jedna od četiri opštine sa srpskom većinom, čiji gradonačelnik ni godinu dana od kako je imenovan nije ušao u opštinsku zgradu. Sada su građani severa peticijom zatražili njegovi i smenu ostalih gradonacelnika na severu. Glasanje je zakazano za 21 april, ali je u međuvremenu stigao poziv na bojkot. Uputila ga je Srpska lista, podržao zvanični Beograd.

„Ne znam da li će biti, šta će. Kako ovi odluče tako će i biti, Srpska lista, oni tu zastupaju“, kaže građanin.

Sve što dolazi od prištinskih institucija mi to za sada ne prihvatamo, kaže drugi građanin.

„Svaka ptica svome jatu. Sa svojim narodom, kako narod odluči tako ćemo i mi“, smatra meštanka.

Predstavnici zemalja Kvinte i Kancelarija Evropske unije u Prištini reagovali su na najavu bojkota glasanja 21. aprila za smenu gradonačelnika istakavši da to neće biti u korist građana koji tamo žive. Oni su pozvali na povlačenje ovog poziva, preispitivanje stavova u vezi sa tim i korišćenje svih raspoloživih demokratskih sredstava za unapređenje demokratije.

Iz Srpske demokratije od međunarodne zajednice traže odgovore na niz pitanja.

„Da li će se posle toga povući baze sa severa, da li ce se naši građani srpske nacionalnosti koji su napustili institucije vratiti u te iste institucije bezuslovno, to jeste naši policajci i sudije i ostali. Da li će se monoetnička struktura policije promeniti, da li će se osnivati Zajednica srpskih opština“, pita se Aleksandar Arsenijević.

Predsedavajući skupštine opštine Severna Mitrovica ističe da je oko 20 odsto stanovništva prema njihovim saznanjima napustilo sever Kosova.

„Mislim da su oni sagledali situaciju na terenu da ne mogu prikupiti taj neophodan broj glasova za smenu gradonačelnika i smatram da je ovo sada već jedan autogol za Srpsku listu tako i za međunarodnu zajednicu“, navodi Nedžat Ugljanin.

Srbi su u aprilu prosle godine bojkotovali lokalne izbore na severu Kosova u znak nezadovoljstva zbog odugovlačenja za formiranje Zajednice srpskih opština i zabranom srpskih tablica. Tada su napustili i sve kosovske institucije u severnim opštinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare