„Bolje smo živeli sa penzijom od 200 evra i tadašnjim cenama“: Penzioneri pozvali vrh države na razgovor

Vesti 15. jun 202420:10 86 komentara

Tri udruženja penzionera zahtevaju od premijera i predsednika Srbije sastanak, kako bi razgovarali o poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja i pravljenja zajedničke strategije. Kažu, potrebni su državi samo tri meseca pred izbore, ostatak godine većina se sama snalazi da preživi.

N1: Kako žive penzioneri u Srbiji?

„Pa, neko živi, neko preživljava, a neko i ne doživi kraj“, kaže Miloš Grabundžija iz Sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Kraj iščekivanja boljeg života koji se decenijama najavljuje. Da bi ga što više njih dočekalo, odlučiše penzioneri da vrhu države upute poziv – da se opet sedne za sto i razgovara.

Jer, konkretno, skoro 450.000 prima penziju nižu od najniže zagarantovane.

„Koja iznosi 24.987 dinara. A niže od prosečne, koja iznosi 45.000 ima 998.000 penzionera. Šta to govori – da je standard penzionera ugrožen“, kaže Grabundžija.

Što nije u skladu sa mantrom političara kako ranije nisu mogle da se zadovolje ni osnovne potrebe i da su penzije nikad veće. Premijer ponavlja to i danas.

Pročitajte još

Ali, priznaje, može bolje, pa će na sastanak čim se vrati sa puta. Tada će da predstavi plan.

„Da do kraja 2027. prosečna penzija u Srbiji bude 650 evra, što je duplo veća penzija nego što je danas“, kaže premijer Miloš Vučević.

„Taj odgovor znači samo jedno – da ćemo imati visoku inflaciju do 2027. godine. Jer je najveći generator rasta penzije u evrima prethodnih nekoliko godina bila upravo inflacija“, kaže ekonomista Dušan Nikezić iz SSP.

„Mene i penzionere interesuje šta možeš za tu penziju da kupiš? Mi smo imali situaciju da smo bolje živeli kad nam je penzija bila 200 evra, sa cenama koje su tad važile, nego sada kada je 400 evra prosečna penzija“, kaže Grabundžija.

Zahtevaće zato penzionerski sindikati usklađivanje penzija sa rastom cena i plata, to jest, Švajcarski model, toliko puta obećavan, kažu sada primenjen samo na papiru.

Tražiće i bolju socijalnu brigu, kao i vraćanje onog što im je oduzeto smanjenjem primanja koje je počelo 2014. godine.

Kako bi izračunali koliko im država duguje, ekonomista i član Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić osmislio je „Kalkulator otetih penzija“.

„Oko 700 miliona evra je nezakonito oduzeto penzionerima u tom periodu. Tih para u budžetu ima, stvar je dobre volje vlasti da ta sredstva vrate penzionerima“, kaže Nikezić.

Dok vlast ne pokaže dobru volju iz sindikata „Nezavisnost“ penzionerima poručuju…

„Da čuvaju zdravlje…“, kaže Grabundžija.

N1: I da dočekaju 2027. i 600 evra prosečnu penziju.

„Da, da… I da se smanjuju cene!“, kaže Grabundžija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare