Bolnice skoro pa popunjene, može li se izvagati između ekonomije i zdravlja?

Vesti 18. mar 202119:08 68 komentara

Brojke, redovi ispred kovid ambulanti, popunjeni kapaciteti kovid bolnica - sve jasno ukazuje na to da je epidemiloška situacija ponovo pogršana. Pojedine bolnice su vraćene u kovid sistem. Epidemiolozi kažu da je gotovo izvesno da će mere koje su sada na snazi morati da budu produžene i naredne nedelje...

Neki od ovih ljudi koje sada vidite u kadru u red ispred kovid ambulante stali su rano jutros, satima čekali da budu prozvani i stignu do lekara… Epidemiološka situacija se pogoršava, ponovo više od 5.000 zaraženih na dnevnom nivou, a sve je više i onih kojima je neophodno bolničko lečenje.

Nije samo gužva u kovid ambulantama, već i u kovid bolnicama. U ovom trenutku je hospitalizovano 5.099 pacijenata – najviše u kovid bolnici u Batajnici, njih 900. Lekari upozoravaju da su u ovom talasu kliničke slike teže, a da pacijenti brzo razvijaju simptome koji zahtevaju bolničko lečenje.

POVEZANE VESTI

„Na mehaničkoj ventilaciji je između 50-60 bolesnika, na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji i još nekih 30 bolesnika na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, pokušavamo da izbegnemo invazivnu mehničku ventilaciju ili su u procesu oporavka odvajanja… U jedinici intenzivnog lečenja najtežnih bolesnika ima oko 90, u svakom trenutku još negde oko 5 posto ležećih bolesnika se pogorša u toku od 24 sata, tako da je stalna fluktuacija između poluintenzivnih nega i jedinica intenzivnog lečenja, tako da smo kapacitete najveće bolnice popunili“, izjavio je Dejan Marković iz kovid bolnice u Batajnici.

Trenutni talas koronavirusa možda najteži do sada, ocenjuju lekari. I KBC Zvezdara je po četvrti put vraćena u kovid sistem, preseljenje ne-kovid pacijenata je u toku u ne-kovid zdravstvene ustanove.

„KBC Zvezdara kao i do sada će imati kapacitet za 400 pacijenata, od kojih je 50 pacijenata za intenzivnu i poluintenzivnu negu, ovo je već četvrti put da prelazimo u kovid sistem – svako ima svoja zaduženja i u koordinaciji smo sa kovid i ne-kovid ustanovama kako bi na adekvatan način zbrinuli pacijente“, kaže Aleksandra Jeličić iz KBC Zvezdara.

Za rigoroznije mere koje su na snazi do ponedeljka – već se zna da neće dati željene rezultate, zato iz Kriznog štaba najavljuju da je izvesno da će biti produžene i naredne nedelje.

Epidemiolog Branisalav Tiodorović za N1 kaže da bi efekat bio bolji da su mere bile duže na snazi i da su ski centri zatvoreni još pre Nove godine.

N1: Vi ste u Kriznom štabu i niste uspeli u tome – kako se osećate zbog toga?

„Odluka se donosi tak što se Krizni štab izjašnjava u celini… Mi smo izrazili svoje nezadovoljstvo kao medicinski deo Kriznog štaba i sad ga izražavamo… Ja mislim da smo mi jasni posle svake sednice da smo tražili – ovoga puta 14 dan, a ne 5-6, ponovićemo to na sledećoj sednici, kao što smo tražili i da se ranije uvedu ove mere“, objašnjava Tiodorović.

Paralelno sa najavama da će kafići, restorani, tržni centri, teretane ostati zaključani stiže i signal da bi za frizerske i kozmetičke salone mogle da važe ublažene mere. Na sastanak sa Anom Brnabić idu za vikend. Ponovo vaganje – između ekonomije i zdravlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare