Bolovanje „po meri investitora“: Za lekare pritisak na struku, a premijerka brine – o investitorima

Vesti 21. feb 202421:27 70 komentara

Nakon što su se predstavnici niških firmi "Leoni", "Cumtobel", "IMI" i "Džonson elektrik" požalili Ani Brnabić da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole. Lekari to ocenjuju kao pritisak na struku, a pravnici kao kršenje ljudskih prava. A premijerka - ona brine o investitorima.

Višegodišnji lekar Zoran Savić našao se u pretpostavljenoj dilemi – da li bi pisao bolovanje radniku iz neke od fabrika koje su se požalile Ministarstvu zdravlja, a predsednica Vlade javnosti – da će zbog proseka bolovanja kakav je u Nišu, investitori početi da odlaze.

„Svaki lekar će razmisliti o tome, ali će postupiti po svojoj savesti i radniku dati bolovanje, ako zaista njegovo stanje to zahteva“, kaže dr Zoran Savić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Osim što je lekar, Savić je i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Inspekcijsku kontrolu kolega smatra vrstom pritiska.

POVEZANE VESTI

„Navodno, sada, dolazimo u situaciju da neko nema poverenja u rad lekara, a svi se oni trude da pruže najbolju uslugu i njima je na prvom mestu zdravlje zaposlenog“, rekao je Savić.

Žalbe investitora na povećan broj bolovanja u niškim fabrikama mogu se smatrati i pritiskom na radnike, smatra ekspertkinja za radno pravo Olga Kićanović.

„Poznato nam je, na dnevnom nivou stižu informacije, o tome zašto ljudi masovno koriste bolovanje – da rade u nehumanim uslovima, da se krše radna, socijalna, pa i ljudska prava, da ne mogu dostojanstveno da odu do toaleta, da ne mogu da odu na pauzu, da ne smeju da uzmu bolovanje jer ih zapošljavaju na određeno vreme, pa ako je koristio bolovanje, ne obnovi se ugovor. To je pitanje za inspekciju“, poručila je Kićanović, inače iz Centra za radno pravo i ljudske resurse FIDES.

Ali ne i za premijerku. Ona najavljuje sistem elektronskog bolovanja.

„I verujem da onda neće biti potrebe za takvim vanrednim inspekcijama. I verujem da će to biti zaštita, zaista, ljudima koji žele da rade, koji ozbiljno i odgovorno rade, i investitorima koji žele da dođu i investiraju u Niš“, rekla je Ana Brnabić.

Iz političke platforme „Solidarnost“ smatraju da bi premijerka, umesto otvaranjem bolovanja, trebalo da se bavi njegovim uzrokom.

„Kada ona daje ovaj komentar, meni kroz glavu prolaze one robovske plantaže gde uvek imate nekog ko koristi bič da bi robove poterao još više da rade“, ocenila je Melanija Lojpur iz Političke platforme „Solidarnost“.

Investitori koji su alarmirali Ministarstvo zdravlja nisu i jedini koji posluju u Nišu. Među većim, ubrajaju se „Filip Moris“ i „Aster tekstil“.

„Oni nemaju problem sa bolovanjem“, kaže Zoran Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare