Borba za dah traje i dalje: Država im kupila aparate za disanje, ali nema nijednog lekara da ih „upali“

Vesti 02. dec 202321:03 15 komentara

Pacijenti koji dišu uz pomoć mehaničke ventilacije pre dve godine dobili su nove aparate od socijalnog. I to je dobra vest. Međutim, loša je da pacijenti sve to vreme ne mogu da ih koriste, jer nema nijednog lekara koji je za to obučen.

Jedna od porodica čiji sin diše uz pomoć mehaničke ventilacije za N1 priča da živi u strahu, jer je pitanje koliko će njihov sin moći da izdrži na starim aparatima.

Vladimir uz pomoć aparata diše punuh 15 godina. Ima ih ukupno četiri, međutim, vek trajanja im je na izdisaju.

Njegovi roditelji su se za pomoć obratili nadležnima i pre dve godine na njihovu adresu je stigao nov aparat. Isto toliko uređaj stoji i skuplja prašinu.

„Nijedan lekar nije slat na obuku, sve smo bolnice obišli i gradsku bolnicu i sve bolnice, nijedan lekar bukvalno ne zna da podesi. Bukvalno nam deca umiru u bolnici, jer lekari ne znaju da podese aparat“, kaže za N1 Vladimirova majka Gordana Đorđević.
I pošto lekari ne znaju, roditelji sami pokušavaju da otkriju kako aparat radi. Ali im ne ide.

„Zamislite kad dete gledate da vam maltene umire na rukama, da ne možete da mu pomognete, da čak ni lekar ne može da mu pomogne, jer nije poslat na obuku aparata, jako je teško“, dodaje Gordana uz suze.

Teško je i zbog toga što je održavanje starih aparata skupo. Samo motor košta 1.500, a baterija 600 evra.

„Stari aparati ne mogu više da se poprave, oni su izbačeni iz funkcije, nema delova, nema ničega, aparat kad stane, možemo samo da ga bacimo. Obraćali smo se gospođi Ani Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučići. Niko nam se nije obratio u vezi aparata“, napominje Gordana.

N1: Je l‘ ste dobili odgvor od nekog šta će biti sa ovom situacijom, je l‘ ste pisali resornoj ministarki? Niko nam ništa nije rekao, niko nam nije ništa odgvorio.

Šta će biti sa pacijentima koji dišu uz pomoć mehaničke ventilacije i kojima nije omogućeno da koriste savremene aparate – probao je da sazna i N1.

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da nisu nadležni, i lopticu prebaciju kolegama iz resora zdravlja. A šta će oni preduzeti, ostaje nepoznato, jer na naša pitanja, baš kao ni roditeljima, nisu odgovorili.

„Ima 200 dece na ovim novim aparatima, kako se ko snalazi to samo Bog zna“, zaključuje majka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare