Borel: EU očekuje da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu postignute sporazume

Vesti 15. nov 202120:20 > 20:22 komentara
N1

EU očekuje da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine i da se konstruktivno angažuju na postizanju brzog napretka ka ukupnoj normalizaciji odnosa, izjavio je u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Sažimajući današnju raspravu šefova diplomatija članica EU o Zapadnom Balkanu, Borel je rekao da se Unija nada da će do kraja godine biti održana nova runda dijaloga na najvišem nivou, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Povezane vesti

Borel je dodao da je to „bar njegov cilj i poziv obojici lidera“.

On je kada se radi o BiH kazao da „umesto da iskoriste godinu bez izbora za napredak i reforme, pojedini lideri pribegavaju retorici podela“. Takođe je iskazao podršku celovitoj BiH i pozvao njene lidere da se vrate pregovorima, odblokiraju institucije i što pre pređu na reforme.

Ministri spoljnih poslova članica EU danas su razmotrili „Dokument za raspravu o Zapadnom Balkanu“, koji je pripremila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu Borel.

U dokumentu, u koji je uvid imala agencija Beta, upozorava se da je politička situacija na Zapadnom Balkanu „opterećena sve većim izazovima“, uz produbljivanje ozbiljne političke krize i poruke razdora u Bosni i Hercegovini, zategnutost na severu Kosova i međupartijske podele u Crnoj Gori koje „uzdrmavaju i parališu politički sistem“ u toj zemlji.

Navodi se i da je „atmosfera vezana za dijalog Beograda i Prištine i dalje puna izazova“ i da poslednjih meseci nije bilo napretka.

Primećuje se da je „rešavanje spora (Beograda i Prištine) oko automobilskih tablica ponovo pokazalo da dijalog može dati rezultate“, uz jasne poruke visokih zvaničnika EU i šire međunarodne zajednice, uključujući tesnu saradnju sa SAD.

U dokumentu, o kojem su šefovi diplomatija EU raspravljali bez usvajanja zaključaka, središte pažnje je „na primeni otvorenih pitanja u dijalogu“ u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Strane u dijalogu „moraju biti podstaknute da deluju konstruktivno i da ostvare pozitivne ciljeve, uključujući regionalne sporazume vezane za Zajedničko regionalno tržište“, navodi se u dokumentu.

U cilju podrške naporima Borela u dijalogu, dodaje se u tekstu, potrebni su „stalna podrška i angažovanje članica EU na visokom nivou u odnosu na Beograd i Prištinu“.

U Borelovoj analizi se navodi da je EU „pokazala snažno angažovanje u odnosu na Zapadni Balkan“ samitom na Brdu kod Kranja u Sloveniji i drugim susretima na visokom nivou, uz političku, finansijsku i tehničku podršku.

Dodaje se, međutim, da je te „napore prekrila senka širokog razočaranja partnera na Zapadnom Balkanu kad je reč o procesu proširivanja“, i da „javna podrška integraciji u EU opada, dok jačaju nacionalističke poruke i politike identiteta“.