Borel i Varheji: Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne istorije

Region 10. jul 202413:56 39 komentara
N1/F.Z.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su danas da je "genocid u Srebrenici, pre 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji".

„Naša je dužnost da odamo počast u sećanju na preko 8.300 dečaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice“, navodi se u zajedničkom saopštenju zvaničnika EU.

Borel i Varheji apelovali su na „lidere da odbace retoriku koja izaziva podele i postupaju sa istinom, pravdom, poverenjem i dijalogom“.

„Zaceljivanje rana prošlosti zahteva priznavanje i poučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvek vode kao nestali i privođenje svih počinilaca pravdi. Ovo je ključno za suočavanje sa korenima mržnje koja je dovela do genocida„, dodaje se u saopštenju.

„Moramo zajedno da gradimo mostove pomirenja. Među nama nema mesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju da prekrajaju istoriju i veličaju ratne zločince“, ističu Borel i Varheji.

U saopštenju se navodi da je u martu 2024. Evropski savet odlučio da otvori pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

„Ovo je ključna prilika za BiH da napreduje u reformama kako bi unapredila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane BiH i približila zemlju članstvu u EU“,  dodaje se.

Borel i Varheji su ponavili „nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost BiH u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“.

U Memorijalnom centru Potočari sutra će biti obeležena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare