Borel: Karabinjeri stigli na Kosovo kao pojačanje policiji EULEX-a

Vesti 08. nov 202223:2321 komentara
N1

Žandarmerija karabinjera stigla je na Kosovo kako bi privremeno ojačala policijsku jedinicu EULEX-a, saopštio je evropski šef diplomatije Žozep Borel.

„U ovim vremenima punim tenzije, Misija EU za vladavinu prava EULEX ispunjava svoju dužnost kako bi osigurala bezbednost. Žandarmerija karabinjera sletela je noćas kako bi privremeno ojačala policijsku jedinicu EUELX-a. EULEX će nastaviti da podržava mirno i bezbedno okruženje“, naveo je Borel.

Četvrti je dan od kada su Srbi započeli sa kolektivnim izlaskom iz kosovskih institucija na Severu, uključujući policiju i sudstvo, kao i vladu u Prištini.

Kako su sinoć potvrdili kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, i kosovski premijer Aljbin Kurti, ukupno 578 policajaca regiona Sever dalo je ostavke.

Jarinje i Brnjak kontrolišu pogranične jedinice Kosova, i na ovim prelazima nema ni specifičnih, ni posebnih jedinica Policije Kosova, potvrdila je Kosovska policija u utorak uveče za KoSSev.

Do sada na Severu nije bilo vidljivijeg prisustva KFOR-a i EULEX-a. Ipak, za RSE je EULEX juče naveo da iako nije preuzeo policijske odgovornosti na Severu, povećao je mobilne izviđačke patrole i održava blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i KFOR-om.

Povezano:

Kako su juče za KoSSev potvrdili u KFOR-u, oni su „na oprezu“, „prate situaciju“, a sve strane su pozvali da se „okrenu dijalogu zarad bezbednosti“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Komentari

Vaš komentar