Borel: Nemamo dogovor, ali to nije kraj priče – nastavak razgovora narednih dana

Vesti 18. avg 202217:20 > 17:42 64 komentara

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu da danas "nažalost, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče, dve strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra, ja ne odustajem".

Navodeći da su najvažnije stvari na dnevnom redu razgovora dve strane, pod posredovanjem EU bile nedavne tenzije koje se tiču primene mera reciprociteta vlade Kosova o registarskim tablicama i ličnim dokumentima koja je odložena za 1. septembar, on je istakao da „međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i ponovio da će strane biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“.

„Dogovor nije postignut danas, ali ne odustajem, treba da nastavimo razgovore, treba da tražimo rešenje, proces će se nastaviti“, ukazao je Borel.

On je istakao da je „jasno stavio do znanja“ liderima dve strane da „pristupanje EU treba da ostane njihov krajnji cilj, i tome su se obojica posvetili, a za to moraju da nađu način da napreduju na tom putu, a prvi korak je da traže rešenje za trenutnu situaciju“.

Napominjući da je bio dug dan sa sastancima, kazao je da su se dogovorili da treba da nastave da sarađuju politički i odgovorno i da nađu obostrano prihvatljivo rešenje u situaciji kada je najvažnija sigurnost i stabilnost za građane i Evropu u celini“.

„Naša je obaveza i odgovornost da nastavimo da tražimo rešenje, što se nažalost danas nije desilo“, poručio je on, ne želeći da iznese više detalja o razgovorima dve strane.

Vlada Kosova je krajem juna usvojila odluku prema kojoj svako lice koje putuje iz Srbije na Kosovo sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu treba da se opremi obrazcem koji privremeno zamenjuje upotrebu lične karte.

Kosovska vlada je takođe usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, kao i rešenje za prelazak granice.

Odluka koju je kosovska Vlada usvojila omogućava da vlasnici vozila sa registarskim oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“ , „DA“ ili „ĐA“ od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine, radi omogućavanja registracije vozila sa RKS registarskim oznakama. Prema ovoj odluci, registracija će početi 1. avgusta 2022.godine i trajaće do 31. septembra 2022. Odluka ima neponavljajući karakter po isteku roka važenja.

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da se niko neće obraćati iz srpske delegacije danas u Briselu, odnosno da će se Vučić sutra po povratku u Srbiju, obratiti javnosti.

U Briselu su danas održani sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom.

Kako je potvrđeno za N1, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosova, koji će biti održan u nedelju u Palati „Srbija“ u Beogradu.

Podsetimo, Vučić se juče u Briselu sastao sa Miroslavom Lajčakom, ali i Gabrijelom Eskobarom, kao i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare