Borel: Dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost

Vesti 15. jun 202108:52 > 13:41 12 komentara
Frederick Florin/AFP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine da treba biti jasan i reći da su dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost obe strane učesnice u razgovorima.

Drago mi je da se nastavlja dijalog i na to sam ih ohrabrivao tokom ranijih bilateralnih poseta, rekao je Borel i naglasio kako je dobro što se razgovori nastavljaju kada je u Briselu i američki predsednik Džozef Bajden.

Ohrabrujem dve strane da nastave dijalog bez odlaganja i sa fokusom da donesu rezultate, urpkos svim teškoćama. Znamo da dijalog neće biti lak, ali ovaj proces i iskreno angažovanje obe strane je neophodno u korist građana Srbije i Kosova, naglasio je Borel.

Povezane vesti:

On je poručio da je dijalog doneo već korisne rezultate – integraciju policije i pravosuđa sa severa Kosova u kosovski sistem, carinske prihode od trgovine i članstvo u regionalnim inicijativama.

Unija i ja lično smo posvećeni da vidimo brzi napredak, kako bismo ostavili prošlost iza sebe, da postignemo sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji će učiniti evropsku budućnost Srbiji i Kosovu realnošću, naglasio je Borel.

Prema njegovoj oceni, sada postoji novi zamah i treba ga iskoristiti, jer se u EU pokreće nova diskusija o Zapadnom Balkanu i važno je za region da uhavti tu priliku.

Ovo je prilika za ceo region, ne samo za Srbiju i Kosovo, da se postigne dugoročna stabilnost, ekonomski napredak, a toga nema bez dogovora Srbije i Kosova, rekao je Borel.

Radujem se unapred da nastavimo dijalog sa predsendikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem i želim im dobrodošlicu u Brisel. Nadam se važnom i sastanku koji će doneti rezultat, zaključio je Borel.

Borel će prvi bilateralni sastanak imati s Aljbinom Kurtijem, a u 9:30 sati sa Vučićem, dok se oko 10 sati očekuje trilateralni sastanak dve delegacije uz pokroviteljstvo EU.