Borel pozvao Beograd i Prištinu da se vrate razgovorima o evropskom predlogu

Vesti 15. dec 202211:55 8 komentara
AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel apelovao je na smirivanje situacije na severu Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate razgovorima o evropskom predlogu za dijalog.

„Apsolutno je važno da se ovakve vrste problema zaustave, da se uklone barikade, smiri situacija i vrati razgovoru o predlogu koji smo stavili na sto kako bismo našli trajno rešenje za tenzije između Prištine i Beograda“, rekao je Borel novinarima po dolasku na sastanak Evropskog saveta u Briselu.

POVEZANE VESTI

Borel je rekao da će izvestiti evropske lidere o situaciji i razgovorima koje je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak imao u Beogradu i Prištini prethodna dva dana.

„Poslednjih dana se suočavamo s velikim problemima na severu Kosova… Pozivam na smirivanje situacije i vraćanje dijalogu koji je jedini put za evropsku perspektivu Kosova i Srbije“, rekao je Borel.

Šef evropske diplomatije je izrazio nadu da će se evropski lideri danas dogovoriti o davanju statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, što bi bio važan korak za tu zemlju i ceo region.

„Snažno podržavam to. Biće to dobra prilika za lidere BiH da nastave reforme i da zemlja zaista krene na evropski put“, kazao je Borel.

Evropska komisija je u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo BiH u EU, a ove sedmice je to odobrio i Savet opštih poslova EU. Očekuje se da na današnjem samitu odluku potvrde šefovi država i vlada članica EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare