Borel: Pratimo situaciju na severu Kosova, provokacije su neprihvatljive

Vesti 26. sep 202115:04 > 15:56 22 komentara
N1 (arhiva)

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru sa Borelom poručio je da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala.

„Srbija i Kosovo moraju da bezuslovno deeskaliraju situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima“, naveo je Borel u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Povezane vesti

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju naći rešenja da se smiri situacija i dogovoriti se o tome kako ići napred, kao i da će EU „aktivno podržati te napore“.

„I kosovske i srpske vođe u punoj su meri odgovorne za bilo koje rizike za bezbednost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsedniku Vučiću i premijeru Kurtiju ove nedelje“, rekao je Borel.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gde se razmatraju i rešavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice i rekao da „snažno poziva Kosovo i Srbiju da je iskoriste“.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borel i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rešenja koja su u interesu građana.

„Ponavljamo – očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate pospešivanju okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih građana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacijama njihovih odnosa, što je potrebno i za obe strane da napreduju na svom putu ka EU“, rekao je Borel.

On je izjavio da je u kontaktu sa generalnim sekretarom NATO, kome se zahvalio na izvanrednoj saradnji između Kfora i Euleksa.

„Kfor ima ključnu ulogu u podršci regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, zaključio je visoki predstavnik EU.

Vučić sa Borelom: Nastavićemo da poštujemo sve potpisane sporazume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Borelom, istakavši da će „Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i da će nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Borel je, kako se dodaje, pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare