Raditi na vladavini prava, slobodi medija, usklađivanju spoljne politike sa EU

Vesti 26. apr 202115:52 > 20:41 70 komentara

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, na konferenciji za novinare, a nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da EU očekuje od Srbije da ispuni reformsku agendu, a posebno po pitanju vladavine prava i slobode medija, kao i da je važno jače usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što, kako kaže, mnoge članice traže. Naveo je da će EU ponuditi najbolje uslove za investiciju u železnički Koridor do Severne Makedonije, dodajući da je Grčka objavila da je spremna da to podrži. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da će Srbija imati bolje rezultate nego ranije, a povodom dijaloga kaže da se zvanični Beograd opredelio da bude što kontruktivniji kako bi se došlo do kompromisa. Dodao je i da je veoma srećan zbog dogovora o pruzi, ističući da to znači da će EU dati Srbiji najmanje 35 odsto grantova.

Borel je rekao da je EU potpuno opredeljena za evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana. Danas razgovaramo o mogućnostima da se ubrza taj proces, predsednik Vučić se sastao sa svim predstavnicima Unije za to, uključujući i komesara za proširenje, rekao je.

Povezano:

Razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja u pristupnim pregovorima, koja moraju da budu dinamičnija, ali do toga može doći samo ako napravimo veći napredak u reformama, odnosno na njihovom sprovođenju i naglasio sam predsedniku Vučiću da EU očekuje od Srbije da ispuni reformsku agendu, a posebno po pitanju vladavine prava i slobode medija“, rekao je na konferenciji sa Vučićem Borel. Kako je naveo, po tom pitanju (vladavina prava i sloboda medija) imali su „veoma interesantan razgovor“.

Zahvalio sam gospodinu Vučiću što Srbija daje doprinos misijama i operacijama bezbednosti EU i znam koliko su bitne te misije, rekao je Borel.

Naveo je i da je važno da Srbija jače uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

„Još jedno pitanje po kom moramo biti uspešniji je usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kad je reč o restriktivnim merama, a u skladu sa okvirom za pretpristupne pregovore. Mnoge države članice traže jače usklađivanje Srbije sa zajedničkom bezbednosnom i spoljnom politikom“, istakao je zvaničnik EU. Ako želite da budete član EU morate da uskladite to, naveo je odgovarajući novinarima na pitanje.

Važno je da se napreduje po ta tri pitanja – dijalog, vladavina prava i usklađivanje sa spoljnom politikom EU, istakao je Borel.

Na kraju, dodao je da su razgovarali i o dijalogu sa Prištinom, navodeći da ceni Vučićev doprinos tome, prenoseći da je predsednika Srbije podstakao da nastavi tim putem sa ciljem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Moramo da nastavimo taj proces bez odlaganja i da nastavimo s tim, bez obizira na poteškoće, naveo je Borel, koji je rekao da se nada da će biti nove sesije dijaloga 11. maja, prenoseći da će razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, pomenuli smo Spoljnopolitički savet u maju i evropske države će još jednom naglasiti koliko je važna ta evropska perspektiva, dodao je zvaničnik Brisela. Kaže da je dokaz toj posvećenosti činjenica da je u prethodnih 14 godina EU izdvojila gotovo tri milijarde evra za Srbiju – za poboljšanje života njenih građana, funkcionisanje države i sprovođenje reformi.

„Danas postoji jedan konkretan program kome predsednik Vučić daje veliku važnost, iz dobrih razloga, to je Koridor do granice sa Severnom Makedonijom. I Grčka je rekla da je spremna da to podrži i mislim da je to dobra vest i pozdravljam odluku Vučića da radi sa EU na tom važnom projektu. Mi ćemo ponuditi najbolje uslove za veliku investiciju u taj projekat a to je, kao što mi je predsednik Vučić objasnio, nešto što će promeniti situaciju iz različitih uglova naročito što se tiče percepcije EU i toga šta ona predstavlja za građane Srbije“, naveo je Borel.

Bila je dobra ideja da vas pozovemo, dobro je što ste došlli, rekao je Borel Vučiću i naveo da misli da su dobili (EU) obećanje opredeljenja po tim pitanjima. „I siguran sam da će u budućnosti evropska perspektiva Srbije biti još bolja“, dodao je.

„Uveren sam da ćemo imati bolje rezultate, ali biće izuzetaka“

Vučić je rekao da je u Briselu bio više desetina puta, ali da je ovo jedna od najboljih do sada. On je podsetio da je Srbija „uspela u proteklih 10 godina da poveća trgovinsku razmenu sa EU dva i po puta“, i da ona danas iznosi 25 milijardi evra sa zemljama EU.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da se Srbija opredelila da bude što je moguće konstruktivnija, da napravi atmosferu i najbolje okruženje za kompromis. „Doći ćemo u Brisel u dobroj veri i nadamo se da ćemo imati istu opredeljenost s druge strane, da bismo mogli da dođemo do suštinski važnih rešenja u narednom periodu“, rekao je.

Razgovarali smo, preneo je Vučić, o vladavini pravi, i raznim temama, ali i iz drugih oblasti, oko poreskih promena oko akciza i reformama u sektoru energetike. Apsolutno sam ubeđen da ćemo uraditi mnogo više nego ranije i da ćemo imati mnogo bolje rezultate nego u prethodnom periodu, a očekujemo fer i nepristrasan pristup EU, dodao je. Objasnio sam određene poteškoće koje imamo i povezane sa pitanjem Kosova, ali obavezali smo se i obećali smo da povećamo stepen usklađenosti sa deklaracijama gde ćemo se složiti sa EU, kazao je Vučić  i dodao:

„Naravno biće izuzetaka zbog našeg teškog položaja i ja, vidite, ne krijem to u prisustvu vusokog predstavnika“.

Vučić je građanima Srbije, sa konferencije poručio, da „ćemo zajedno sa EU napraviti brze pruge između Beograd i Niša, ali i od Niša, preko Leksovca, Vranja, Preševa do granice sa Severnom Makedonijpom, Postoji jedna nova Srbija koja će sto posto izgledati drugačije nego ranije“, rekao je i dodao da će to stvoriti bolje uslove prebvoza kroz Srbiju. Ne mogu da kažem kad ćemo potpisati ugovor, ali već sam pozvao visokog predstavnika i Ursulu fon Der Lajon da posete Srbiju, dodao nje.

To su sjajne vesti za građane Srbije i ponosan sam što sam predsednik Srbije koji donosi te vesti, rekao je i dodao: „To je zato što, sada mogu to da kažem, što ćemo dobiti najmanje 35 odsto grantova od EU za taj projekat. To je i deo ekološke, zelene agende, tako da možemo da dobijemo čak i 50 odsto grantova, iako je 35 odsto ogroman novac. To je između 600 do 700 mjiliona samo za potez od Beograda do Niša. Hvala puno, ne mogu da Vam budem više zahvalan. To nas obavezuje da budemo uspešniji i u drugim oblastima, kao što je vladavina prava, hvala vam što ste mi omogućili priliku da se radujem u Briselu“, rekao je Borelu Vučić.

Radi se o stvaranju nove političke i ekonomske atmosfere, to nije samo infrastrukturni projekat, to je projekat koji pripada zelenoj agendi i koji se odnosi na veći broj stranih direktnih investicija, jer kada imate takvu železnicu, onda možete da računate na više direktnih stranih investicija, rekao je Vučić i dodao da je to mnogo važnije od jedne pruge. Detaljnije o tome u odvojenoj vesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasnije, u toku večeri, obraćajući se domaćim novinarima da će jedini zahtev Srbije na predstojećem dijalogu sa Prištinom 11. maja biti da bude ispunjeno sve ono što je do sada dogovoreno i potpisano.

Današnje razgovore predsednika Vučića u Briselu komentarisao je u Danu uživo Mladen Lišanin, istraživač saradnik u Institutu za političke studije. Pre toga, detalje donosi dopisnik N1 iz EU Nikola Radišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare