Borel s ministrima EU o dijalogu Beograd-Priština, u utorak o evrointegracijama

Vesti 20. jun 202117:59
Francois Walschaerts/Pool via REUTERS/File Photo

Visoki predstavnik EU Žozep Borel će u ponedeljak ministre inostranih poslova Unije izvestiti o ishodu nove runde dijaloga Beograd - Priština, u očekivanju da se sagleda kako novi sastanak dijaloga, očekivan u julu, može doneti neki opipljiviji ishod, rekli su izvori EU u Briselu.

Ministri EU će, rečeno je, u utorak u Luksemburgu razmotriti proces stabilizacije i pridruživanja s partnerima sa Zapadnog Balkana i održati sa Srbijom i Crnom Gorom međuvladine konferencije samo „političkog rukovođenja“ u sklopu nove metodologije proširivanja, budući da otvaranja novih poglavlja u pregovorima neće biti.

POVEZANE VESTI

Diplomatski zvaničnici EU su objasnili da je većina članica Unije protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog ocene da vlasti u Beogradu nisu sprovele očekivane reforme, prvenstveno na polju uvreženja vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosudja i slobode izražavanja.

Jedan visoki zvaničnik portugalskog predsedništva EU je novinarima rekao da su „izgledi za Srbiju da neka nova tematski objedinjena ‘klaster’ poglavlja budu otvorena kasnije u bližoj budućnosti ove godine, naravno pod uslovom da su za to ispunjeni uslovi“.

Taj zvaničnik je je objasnio da pošto sada ministri i vođi EU nemaju pred sobom usvajanja uobičajenog polugodišnjeg novog „paketa o proširivanju“, njihova rasprava će biti usmerena na to „kako će se primeniti nova metodologija proširivanja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom“.

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je izjavila da Beograd nije iznenađen odlukom Evropske Unije da ne otvori nijedno poglavlje.

Ministarka Joksimović, koja će u utorak učestvovati na „političkoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija“, ocenila je da je očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti Evropske Unije da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, osvrćući se na to što u pregovorima EU sa Srbijom neće biti otvoreno neko novo poglavlje, stavio do znanja da je „sve što su u EU tražili, uradjeno“.

„Ništa“, zaključio je Vučić, „moja poruka je nastavite da radite. To radimo zbog sebe, mi smo na evropskom putu. Hoće? Hoće, hvala im. Neće? Neće, hvala im. Izmerićemo se na kraju godine kada budemo videli naše stope rasta i tuđe stope rasta.“

Zvaničnik EU je novinarima potvrdio da se ne očekuje da ministri odobre početak pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Komentari (0)

Vidi sve komentare