Borel sa Dačićem o usklađivanju spoljne politike, reformama, Kosovu

Vesti 24. jan 202319:583 komentara
Izvor: REUTERS/Johanna Geron

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu ukazao na značaj usklađivanja sa spoljnom politikom EU i potvrdio posvećenost Unije evropskom putu Srbije.

Kako je saopštila Evropska služba za spoljne poslove, Borel je na sastanku „istakao povećan značaj usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU posle ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu“.

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, „naglasio je snažna očekivanja“ EU da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, bude uz Uniju u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa svojim strateškim izborom integracije u EU, navodi se.

On je, kako se navodi, izrazio i očekivanje da će Srbija nastaviti da napreduje u sprovođenju reformi i obaveza preuzetih u okviru pristupnih pregovora, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, i pozdravio poteze vlade u Beogradu na usklađivanju vizne politike sa EU.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, Borel je ponovo ukazao na potrebu „da se prevaziđe trajno upravljanje krizom“, navodeći da očekuje „konstruktivan angažman“ na nedavnom predlogu EU za normalizaciju odnosa. Borel je pozitivno ocenio jučerašnje obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tom predlogu, navodi se.

Borel je, kako se dodaje, ukazao da je važno da obe strane u potpunosti sprovedu sve obaveze iz dijaloga, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Šef evropske diplomatije je takođe pozdravio „kontinuirani, visokokvalitetni doprinos“ Srbije misijama i operacijama EU, dodaje se.

Dačić je u Briselu razgovarao i sa poslanicima Evropskog parlamenta koji su pozvali Srbiju na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Komentari

Vaš komentar