Borel: Srbija se ponovo nije uskladila sa odlukom EU o sankcijama Rusiji

Vesti 31. mar 202314:09 23 komentara
srbija rusija grafit
Tanjug/AP/Darko Vojinović

Srbija se nije uskladila sa odlukom Saveta Evropske unije o produžavanju restriktivnih mera u vezi sa potezima koji podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, objavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Borel je naveo da je Savet EU 13. marta usvojio odluku (CFSP) 2023/5721 kojom se do 15. septembra produžavaju sankcije usmerene protiv 171 pojedinca i 65 pravnih lica.

Sa tom odlukom su se uskladile zapadnobalkanske zemlje koje su kandidati za članstvo u EU (Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, i Bosna i Hercegovina), kao i Ukrajina, Island, Lihtenštajn, Norveška i zemlje članice Evropskog ekonomskog prostora.

„Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta EU. Evropska unija prima k znanju ovu posvećenost i pozdravlja je“, naveo je Borel.

Iako je zemlja kandidat za članstvo u Uniji, Srbija se nije uskladila ni sa jednom odlukom Saveta EU o sankcijama protiv Rusije, koje su joj uvedene zbog napada na Ukrajinu.

Evropski zvaničnici su prethodnih meseci često pozivali Srbiju da se pridruži njenim sankcijama protiv Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare