Borel: Verujem da je moguće rešiti i pitanje registarskih tablica

Vesti 28. avg 202223:05 22 komentara
Tanjug/ AP Virginia Mayo

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borel izrazio je uverenje da je moguće rešiti i otvoreni problem oko tablica između Beograda i Prištine.

Žozep Borel je u intervjuu za austrijski javni servis ORF naglasio da je mir u ovom regionu veoma krhak, ali da je sporazum o slobodi putovanja pozitivan korak, prenosi RTS.

Povezane vesti

„Mi delujemo u modusu sprečavanja kriza. Kriza je mogla da izbije 1. septembra da nismo postigli dogovor o prelasku ‘granica’. To je dobra novost“, naveo je Borel.

Ukazao je da je i dalje otvoren problem u vezi sa tablicama.

„Uveren sam da možemo i to rešiti“, poručio je Borel.

U okviru dijaloga uz posredovanje EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, objavio je juče na Tviteru Borel.

„Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Aljbina) Kurtija u tom cilju“, naveo je zvaničnik EU, uz konstataciju da je dogovor postignut.

Na poslednjoj rundi razgovora u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije postignut sporazum o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, u okviru mera reciprociteta a koje je Priština najavila najpre da će početi da ih primenjuje od 1. avgusta, ali je na insistiranje međunarodne zajednice to odloženo za 1. septembar. Predstavnici SAD i EU, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak tražili su od prištinskih vlasti da primenu tih mera odlože za još tri meseca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare