Borel: Razgovori sa Vučićem i Kurtijem bili bezuspešni

Vesti 26. feb 202409:52 8 komentara
n1

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da su odvojeni sastanci koje je imao tokom Minhenske bezbednosne konferencije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima Beograda i Prištine bili bezuspešni, prenosi danas RTS.

Sumirajući rezulate Minhenske bezbednosne konferencije, Borelj je naveo u tekstu na sajtu EU da je imao veliki broj bilateralnih susreta sa partnerima EU iz celog sveta, a na odvojenim sastancima razgovarao je i sa Vučićem i Kurtijem, „ali nažalost bezuspešno“.

Borel je na tom skupu predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU – veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanje odnosa EU sa „globalnim jugom“ i jačanje odbrane i bezbednosti EU.

Borel je atmosferu na Minhenskoj konferenciji opisao kao posebnu jer su, kako je naveo, svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.

Šef evropske diplomatije podsetio je i da su prvog dana konferencije učesnici saznali za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru i da su mu odali počast u prisustvu njegove žene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare