Boris Tadić bi u „neki novi film“, opozicija kaže – ima boljih kandidata

Vesti 07. apr 202119:28107 komentara

Već se mere procenti i podrška birača, priprema teren za pregovore vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a političari su u niskom startu za prve predizborne aktivnosti ili već uveliko aktivni po celoj Srbiji i pre zvaničnog početka kampanje. Izbori su sve bliže, ali je i dalje neizvesno da li bi opozicija mogla da stane iza jednog predsedničkog kandidata. Koliko su podele u opoziciji duboke pokazale su i oštre reakcije opozicionara na izjavu lidera Socijaldemokratske stanke, Borisa Tadića, da će se - ukoliko nema boljih - on kadidovati protiv Vučića.

„Aktuelna vlast i Srpska napredna stranka skoro 10 godina uništavaju i kriminalizuju i društvo i državu“ – stav je oko kog nema podele u srpskoj opoziciji, saglasni su svi. Jedinstveni su i u tome da su izborni uslovi loši, mediji pod kontrolom i da država nije slobodna.

Ali, oko toga ko bi mogao da stane „na crtu“ Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima, dogovor je, čini se, još daleko. Bivši predsenik Srbije i lider SDS-a spreman je da se kandiduje, ako, kaže, nema boljih.

Povezane vesti:

„Kandidovao bih se isključivo ukoliko bih procenio da niko od drugih kandidata neće moći da pobedi Vučića, ali i da upravlja državom. Jer nakon promene ove vlasti biće potrebno ne samo umeti upravljati državom, već upravljati u okolnostima u kojima će biti potrebno paralelno i saniranje ogromne štete koja će ostati iza ove vlasti. Ukoliko bi se pojavio neko za koga bih procenio da to može, imao bi svu moju podršku“ rekao je Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije za portal Nova.rs.

Tadić dodaje da se on ne bi kandidovao zbog dolaska na vlast, već isključivo za, kako navodi, stvaranje novog sistema za nove ljude. Ali, po drugačijem sistemu misle ostali opozicionari.

„Ima boljih“, odmah odgovara predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas. Podrške za ideju Tadića nema. Nema je ni iz redova Pokreta „Dveri“. Boško Obradović kaže da je narodu dosta da bira između Tadića i Vučića.

„Ja sam ukazao da ne želimo da budemo taoci bivšeg režima koji nas, zajedno sa sadašnjim, drži u začaranom krugu koji traje već punih 30 godina. Smatram da je građanima Srbije dosta da biraju između Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Čedomira Jovanovića ili između Vojislava Šešelja i Nenada Čanka. Ti ljudi su veoma dugo političkoj sceni, rekli su sve što su imali i uradili su sve što su mogli“, smatra lider Dveri Boško Obradović.

Kome bi građani mogli da daju poverenje?

Kome bi građani mogli da daju poverenje? Već se meri volja i podrška birača, ali odgovori i procenti se razlikuju u zavisnosti od toga koga pitatate. Opozicija uverava: imaju 42, a SNS – 38 odsto, a agencija Ipsos ima drugu računicu. Prema kojoj SNS ima poverenje 58 odsto birača.

„Već ima mnogo godina, sedam-osam godina gde niko nema dilemu ko pobeđuje na izborima, uopšte nemamo dilemu. Ali, svaki put do sada, na svakim izborima – a bilo ih je u ovih sedam godina desetak. Svaki put smo imali novu kombinaciju protivnika, novo udruživanje, novo ime. Srpska napredna stranka ima ogromnu prednost iznad prvog sledećeg po šest puta više – sedam puta više od prvog sledećeg. A Aleksandar Vučić ima i po deset puta više od prvog sledećeg“, kaže konsultant agencije Ipsos Srđan Bogosavljević.

Vučić je, kaže Bogosavljević, prema istraživanju superiorniji kao pojedinac, moć i popularnost SNS-a vuče on, a ne obrnuto. A ko će opoziciji doneti popularnost i glasove? Marinika Tepić ranije je izjavila da bi najbolje za celokupnu opoziciju bilo da stanu iza jednog predsedničkog kandidata. Ali, samo da se dogovore kog.

Komentari

Vaš komentar