Boško Obradović predao zahtev za zabranu Evroprajda

Vesti 26. avg 202214:29 33 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srpskog pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović i predsednik Izvršnog odbora Uspravne Srbije Saša Varinac predali su zahtev za zabranu Evroprajda 2022. Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, direktoru policije i Policijskoj upravi za grad Beograd.

Obradović je novinarima posle predaje zahteva izjavio da, kada je reč o odluci o otkazivanju Evroprajda, „od Vlade ne očekuje odgovor“ jer se ona ništa ne pita i da veruje da će odluku doneti „ministar u svim ministarstvima i predsednik Vlade“ Aleksandar Vučić.

„Mislim da sve zavisi od predsednika Srpske napredne stranke, i on će, kao što je javno najavio ovih dana, saopštiti odluku o Evroprajdu. Ukoliko bude otkazan, smatram da ipak treba održati najavljene porodične šetnje i litije, jer mi naše tradicionalne porodične vrednosti uvek treba da slavimo i ta borba se nastavlja čak i ako Evroprajd bude otkazan, a tek se nastavlja ako ne bude otkazan i ako na silu budu želeli da ga organizuju u septembru u Beogradu“, izjavio je Obradović.

Boško Obradović ocenjuje da je „pravo i obaveza“ episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikanora bilo da iznese svoj stav o svim aktuelnim državnim i društvenim pitanjima, komentarišući to što je vladika prokleo učesnike najavljene LGBT manifestacije Evroprajd i izjavio da bi protiv njih upotrebio oružje. Obradović je rekao da je to, po njegovom mišljenju, „obaveza i crkve u celini“, kada se stvari tiču „duhovnog, moralnog i nacionalnog identita naroda koji im je poveren“.

Izvor: FoNet

„On je na svoj način i svojim rečima rekao zapravo ono što misli čitava Srbija. Ja bih to možda rekao drugačije, neko drugi bi to rekao drugačije, ali svi mi tu mislimo isto: da Evroprajd mora biti otkazan i da nećemo dozvoliti nametanje bilo kakvih promocija homoseksualizma, biseksualizma, promene pola, transrodnosti našoj maloletnoj deci“, kazao je predsednik Dveri.

U zahtevu koji su Obradović i Varinac predali traži se da Ministarstvo unutrašnjih poslova donese zaključak po kome se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja 17. septembra, koje je prijavljeno pod nazivom Parada ponosa (Povorka ponosa) u Beogradu.

Varinac je naveo da su kao razloge naveli da će ta manifestacija ugroziti javni ili tradicionalni moral, dok je drugi razlog bezbednosne prirode, jer smatraju da može doći do okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila protivljenje i negodovanje, pa smatraju da bi moglo da dođe do međusobnog sukoba pristalica i protivnika Evroprajda. Na pitanje novinara da li će Dveri jasno poručiti svojim pristalicama da ne podržavaju nasilje, Obradović je naglasio da takvu poruku može da pošalje već danas.

„Jasno i nedvosmisleno poručujem da Dveri apsolutno niti podržavajz niti će učestvovati u bilo kakvom nasilju ili nasilnim metodama obračuna sa bilo kojim građaninom Srbije na bilo koju temu, pa tako i sa Evroprajdom, ali i da ćemo učiniti sve, mirnim, pravnim, nenasilnim metodama da Evroprajd bude otkazan – u to budite uvereni“, naglasio je Obradović.

Obradović je naveo da Dveri i Uspravna Srbija smatraju da je treći razlog za otkazivanje Evroprajda zdravstveni, zbog opasnosti od širenja majmunskih boginja, što su takođe naveli u zahtevu koji je predat Vladi Srbije.

Ocenio je da u slučaju Evroprajda nije stvar ugroženosti prava homoseksualaca, već jedne „totalitarne i destruktivne ideologije koja se agresivno nameće“.

„Ako je neki pojedinac homoseksualac ugrožen i zaista žrtva maltretiranja i diskriminacije, lično sam spreman da ga kao poslanik primim na razgovor i da pokrenem procedure koje će tu diskriminaciju sprečiti. Ali da nam neko nameće nešto što je suprotno tradicionalnim vrednostima, moralu, pa i Ustavu i zakonima – ko sve to ugrožava, takva manifestacija mora biti zabranjena“, zaključio je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare