Boško Savković: U zemlji u kojoj je politika iznad sudstva osećao sam strah

Vesti 08. jun 202315:05 129 komentara
N1

Novinar Boško Savković koji je uhapšen zbog nošenja obešene lutke predsednika Srbije na petom protestu ''Srbija protiv nasilja'' izjavio je da je delo koje mu je stavljeno na teret jedno od najgorih koje postoji u našem krivičnom zakonodavstvu i da je ''u toj situaciji, u zemlji u kojoj je politika iznad sudstva osećao užasnu nelagodu i strah''.

“Pre svega želim iskreno da se zahvalim celoj srpskoj javnosti koja se iskreno zabrinula zbog mog hapšenja i slanja u Istražni zatvor. Delo koje mi je stavljeno na teret je jedno od najgorih dela koje postoji u našem krivičnom zakonodavstvu i u toj situaciji, u zemlji u kojoj je politika iznad sudstva osećao sam užasnu nelagodu i strah. Niko od nas nije od kamena, pa je i strah u toj situaciji sasvim normalan“, naveo je Savković u saopštenju.

Podsećamo da je Savković 4. juna priveden zbog obešena lutke Aleksandra Vučića. Nakon saslušanja određen mu je pritvor.

Kako je naveo, način na koji je odveden iz sopstvenog stana, bez ikakvog naloga ni saopštenja njegovoj porodici gde ga vode, već dovoljno govori o svemu.

“Čitava dva sata nisam bio u mogućnosti da kontaktiram svog advokata. U pravnim sistemima to bi se moglo okarakterisati kao kidnapovanje. Nažalost, u Srbiji je to izgleda normalna pojava, možda čak i u nekim nepisanim procedurama organa reda i mira“, rekao je on.

Savković kaže da ne želi da ulazi ovog časa u to da li je lutka koja “u nekom karikaturnom smislu podseća na predsednika države podmetnuta od strane nekih ubačenih elemenata“, ili ju je stavio samo neko ko je želeo da se tokom protesta 3. juna, slika sa transparentom koji je lično napravio.

“Transparent je bio duhovit i veliki broj ljudi je sa njim želeo da se slika, pa je transparent išao iz ruke u ruku. Na jednoj strani je pisalo “PINK – STINK” a na drugoj “Lešinari i hijene šetaju zajedno za bezbednu Srbiju”. Kako god da bilo, optužen sam po članu zakona koji podrazumeva višegodišnju robiju. Verujem da su i tužilac i sudija za predhodni postupak prilikom pisanja optužnog predloga i sastavljanju rešenja od 30 dana istražnog zatvora jako dobro znali da bit krivičnog dela u tome ne postoji. Niti je postojao umišljaj na pozivanje za rušenje ustavnog sistema i poziv na nasilje, niti ma kakva lutka na protestu može to da simboliše. Moram da kažem da je njihov odnos bio izuzetno korektan, ali da verujem da i kod njih postoji strah u situaciji kada Premijerka i Predsednik o tome govore po svim medijima i društvenim mrežama“, naveo on.

Rekao je da želi da se zahvali mnogim međunarodnim institucijama od Evropske Komisije do Evropskog Ekonomsko Socijalnog Saveta koji su se direktno založili za njegovo oslobađanje i izrazili veliku brigu za njegovo zdravlje, Zahvalio je i mnogim pojedincima iz inostranstva koji su želeli i finansijki da pomognu njegovu porodicu i raznim filmskim strukovnim udruženjima iz inostranstva na nesebičnoj podršci.

“Međutim, lako je iz inostranstva gledati šta se u Beogradu i Srbiji dešava. Zato najveću zahvalnost dugujem svima nama koji želimo bezbedniju i bolju Srbiju. Ja sam imao svoju ličnu borbu, potpuno nesvestan toga šta se iza zidina zatvora dešava. Srbija je i u mom slučaju pokazala ogromnu dozu empatije, ali i prema svakom drugom kome se tako nešto može desiti. Moram i da se zahvalim mnogim ljudima iz policije kao i zatvorskim čuvarima koji su jako dobro shvatili moju situaciju i imali veliku dozu empatije prema svemu“, navodi Savković.

Zahvalio je i Vesni Rakić Vodinelić, kao i Miri Petrović Škero na sjajnim javnim analizama njegovog pravnog statusam Evropskom pokretu u Srbiji koji je, kako navodi, u potpunosti stao iza njega. YUKOM-u,  organizaciji KRENI-PROMENI kao i brojnim dugim javnim ličnostima i celom nevladinom sektoru.

“Najveću zahvalnost dugujem ljudima koje nikada nisam upoznao a koji su se organizovali skup ispred Palate pravde za danas, 8. jun sa jednim jedinim zahtevom – Oslobodite Boška Savkovića. Dobro je da toga nije došlo. Energiju ne treba rasipati. Posebnu zahvalnost dugujem svim svojim kolegama iz medija koji su slučaj mog hapšenja neprestano ponavljali i posećali na to celu srpsku javnost. Neću ih imenovati, znate svi vrlo dobro o kojim se medijima radi. Zahvaljujem se takođje i svim novinarskim udruženjima na nesebičnoj podršci“, naveo je Savković..

On je kazao da nije “ni Čegevara, ni Bolivar a ni Garibaldi, A ni Borislav Pekić koji je godinama trunuo u zatvorima Titove Jugoslavije“.

“Ja sam samo jedan od vas, sa svojim porodičnim, poslovnim i životnim strahovima. Iz tih razloga sam i pristao da potpišem nagodbu sa tužilaštvom u zamenu za uslovnu kaznu od 6 meseci, uz načelno priznanje članova dela koje mi se stavljalo na teret. Procenio sam da sam na slobodi daleko korisniji svojoj porodici i svima nama. Sudske presude se ne komentarišu pa kao diplomirani pravnik, to ne želim da radim ovog puta“, zaključio je Savković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare