Božić: Čak i oni koji nas ne vole u kriznim situacijama okrenu N1

Vesti 30. okt 202112:01 > 12:02 10 komentara
Igor Božić
N1

News direktor televizije N1 Igor Božić izjavio je u Novom danu povodom sedmog rođendana televizije da najvećim uspehom smatra to što "čak i oni koji nas ne vole, ili misle da smo drugačije politički orijentisani, čak i oni u kriznim situacijama okrenu N1 da vide šta se dešava". Komentarišući to što predstavnici vlasti retko ili nikad ne gostuju na N1, kaže da je jasno da je u pitanju odluka same vlasti, "zato što njima to tako više odgovara".

Kako je rekao, u njegovoj karijeri „ovo je možda najturbulentnije vreme“.

„Ne samo zbog toga što se svašta dogodilo u proteklih sedam godina, događalo se svašta i devedesetih, bili su tu i ratovi, ali imam utisak da se proteklih sedam godina sve ubrzalo i mi smo sve to beležili, ne samo u Srbiji nego i u svetu. Bili smo tamo gde je trebalo da budemo, a najviše je naša redakcija pratila ono što se dešava u Srbiji, a to je svakodnevno pomeranje, imam utisak da mi sad ne možemo da isplaniramo šta će biti za dve nedelje, jer nas sutradan iznenade nekom novom pričom na koju treba reagovati“, kaže Božić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, „posebno se za vreme vanrednog stanja primetilo, ne samo po rezultatima gledanosti, već po vapajima ljudi koji su želeli da se to što se njima dešava vidi i znali su kome da se obrate“.

Na pitanje koliko je N1 drugačiji danas u odnosu na početak, misli da je razlika pre svega u količini programa.

„Osnovica je ista. Kada smo počinjali, zaista nismo imali, iako smo želeli da budemo 24h news kanal, ali zaista nismo imali tu ambiciju da od jutra do večeri imamo konstatno news program, a sada je od jutra do uveče sve novo. Sledeće nedelje ćemo pratiti samit u Glazgovu, zapravo će kompletan program do 8h ujutru do ponoći biti nov“, rekao je Božić.

Kako je istakao, imamo iskusne kolege, kao i neke manje iskusne, ali koje su prihvatile da uđu u ovu novinarsku bitku, novinarski izazov.

„Sa nama je Danica Vučenić i emisija Iza vesti, ja mislim da se već pozicionirala, dobili smo sada jedan pravi news hour, odmah iza samog Dnevnika imate i objašnjenje i analizu tog dana ili neke aktuelne teme, imamo i Aleksandru Godfroa sa nama, koja drugačije analizira kako spoljni uticaj utiče na nas u Srbiji. Imamo tu i nove emisije koje zapravo treba da nas podsete na ono što smo možda zaboravili zbog konstantno novih afera, novih priča, kao što je (Re)konstrukcija sa Žaklinom Tatalović ili Da razumemo sa Eminom Kovačević i Vojislavom Stevanovićem, ali imamo i neke stare koje imaju novi sjaj, kao što su 360 stepeni sa Branislavom Šovljanskim ili Persona non grata sa Natašom Miljković. Tu je i emisija Rade Đurić, a i neke druge formate, kao N1 reportere smo izmestili iz studija i premestili na teren. Ono što je najveća novina u ovoj šemi jesu naši dokumentarci koje radi i uređuje Maja Nikolić i već smo videli prvi efekat, to su istraživačko dokumentarne emisije, u serijalu Ispod površine, specifičan dokumentarni prikaz, prvi je bio Linglong“, kaže Božić.

Komentarišući to što predstavnici vlasti retko ili nikad ne gostuju na N1, kaže da je jasno da je u pitanju odluka same vlasti, „zato što njima to tako više odgovara“.

„Jasno je da su odlučili da ne dolaze, jer su u nekom trenutku, možda ne u samom početku, ali su onda shvatili da im je jednostavnije da TV N1 doživljavaju kao političkog protivnika, da nas prosto bojkotuju. Možda bi neko i odlučio da dođe i odgovara na pitanja, ali ne sme, ne sme jer nemaju dozvolu od šefa, i zato što ga možda i ne pitaju, ali znaju da on to ne bi voleo. Tu dolazimo do situacije kada mi treba da objasnimo zašto mi nemamo ljude iz vlasti, onda idemo na sve konferencije i tu postavljamo pitanja. Te priče da smo mi opoziciona televizija padaju u vodu kada se izmeri balans, odnos javne reči, vidi se da mi vodimo računa o tome da svi stavovi budu predstavljeni. Mi od početka ne želimo da budemo propagandno sredstvo, u sloganu imamo da ne pravimo kompromise, imamo ga upravo zbog toga, ne želimo da pravimo kompromise kao što rade neke druge televizije“, kaže on.

Na pitanje šta smatra najvećim uspehom tokom ovih sedam godina, kaže da je to poverenje publike.

„To ‘zovite N1’, to je nekako najveći uspeh. Publika zna kome da se obrati, ona je to osetila. Ono što je meni najveći uspeh jeste da čak i oni koji nas ne vole, ili misle da smo drugačije politički orijentisani, čak i oni u kriznim situacijama okrenu N1 da vide šta se dešava. Čak i oni čekaju da vide šta ćemo mi da kažemo koji su rezultati izbora, jer su u druge nesigurni“, kaže Igor Božić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare