Božić o osam godina N1: Više programa, veća publika, ali i više pritisaka

Vesti 30. okt 202220:47 6 komentara

Televizija N1 obeležava osam godina od osnivanja, a za to vreme mnogo toga se promenilo na bolje, ali je i mnogo toga postalo gore, rekao je za Dnevnik Nove S, programski direktor Televizije N1 Igor Božić. On ističe da ne samo da se povećao obim programa i broj gledalaca, već su uporedo s tim rasli pritisci i napadi, tako da se sada pokušava ekonomski uticati na opstanak televizije N1 i SBB-a.

Pročitajte još:

Govoreći o napadima Telekoma na SBB i njene kanale, Božić je ukazao da je Telekom kompanija vlasti preko koje se kontrolišu mediji.

„Ova vlast je uzela na sebe da kontroliše medije preko državnog Telekoma… Predsednik je i dalje predsednik Srpske napredne stranke i neko ko kadrira ko će biti u Telekomu. Oni praktično rade za njega. Čujem direktora Telekoma koji malo-malo pa hvali (Aleksandra) Vučića kako rade na istom zadatku“, rekao je programski direktor N1, podsećajući na dokument Telekoma u kome se navodi da je krajnji cilj te kompanije slamanje SBB-a i njenih televizija.

O odnosu državnog kablovskog operatera prema SBB-u govori i nedavna akcija odvlačenja SBB-ovih korisnika, kada su Telekomovi štandovi bili postavljeni ispred poslovnica SBB-a. Božić ukazuje da se tako nije poslovalo ni dvadesetih godina prošlog veka, i veruje u pozitivan ishod tužbe protiv telekoma ukoliko se nađe pred međunarodnim sudovima.

„Ovo je sledeća faza, mi smo nekoliko faza prošli, ovo je najagresivnija faza napada na SBB koji je jedini koji emituje N1 i Novu s“, istakao je gost Dnevnika Nove S.

Kada je u pitanju odnos vlasti prema N1, on ukazuje da je od početnog odbijanja došlo do potpunog ignorisanja, uz kratkotrajno otvaranje u jednom momentu.

„Bilo je par momenata kada su se otvorili, posle jedih i pre nekih izbora. Ali suština je da kada smo u početku slali pozive, nekako su nam i odgovarali. Sada se to odbija o zid. Kao da ne smeju da komuniciraju sa nama. Verovatno misle da ako neko sazna da su odgovorili novinaru N1, da to može da predstavlja problem u njihovoj karijeri“, objašnjava Božić s kavim „ćutanjem“ vlasti se suočavaju novinari N1 u svom svakodnevnom radu.

Dodaje da se vladajuća stranka ponaša „kao vojska koja ima doktrinu i gde se naređenja slušaju i kada se kaže sa N1 ne smete da komunicirate, niko ne sme da komunicira“.

Konstantna kampanja protiv N1 dovela je do toga da pretnje, naročito one digitalne, ne prestaju, a da su novinari naše kuće u ozbiljnom problemu svaki put kada se na terenu nađu u ekstremnim situacijama kao što su demonstracije.

„Imate ljude koji su zaslepljeni, ta mržnja je generisana dugo i to je opasnost za svakog našeg novinara koji izađe na teren i ima mikrofon N1“, ukazao je programski direktor N1.

Govoreći o novim sadržajima on je za 14. novembra najavio novi dokumentarni film iz serijala „Ispod površine“, a nedelju dana kasnije gledaoci će moći da vide dokumentarac Adama Santovca „Prijateljica“ o odnosima Srbije i Rusije.

Čitaoce našeg portala uskoro očekuje redizajn, koji će poboljšati vizuelni kvalitet i korisnički doživljaj, najavio je Božić.

Komentari (6)

Vidi sve komentare