Božović: Handke je veliki pisac koji je uvek provocirao javno mnjenje

Vesti 11. maj 202110:031 komentar

Urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović kaže za N1 da je Peter Handke veliki pisac i jedan od onih koji provocira javno mnjenje drugačijim stavovima kao kada je reč o raspadu Jugoslavije i odnosu prema Slobodanu Miloševiću. "Ima veliki uticaj na modernu evropsku književnost, neobično je plodan pisac. Nobelova nagrada koju je dobio dodeljuje se za književnost, a ne zbog političkih stavova", kaže Božović.

Ističe da bi to trebalo odvojeno posmatrati u odnosu na ono što on čini za Srbiju.

Povezane vesti:

Božović kaže da mu kao teorija zavere deluje recitovanje stihova Dimitrija Ljotića na svečanoj akdemiji povodom Dana pobede, na kojoj je prisustvovao čitav državni vrh.

„Rekao bih da se stvaraju sukobi na pogrešnoj osnovi, javnost će se nekoliko dana baviti tim pitanjem, a suštinske teme našeg društva će biti u drugom planu. Medijskim spinovima skreće se pažnja sa važnih tema, a oživljavanje istorijskih tabua je dokaz da nešto treba da se prikrije. Ekonomija, spoljni dug su stvari koje zanimaju građane, jer im se stalno serviraju neki uspesi“, rekao je Gojko Božović.

O kriminalnom klanu Veljka Belivuka i činjenici da je ta tema ponovo aktuelizovana na gotovo svim naslovnim stranama dnevnih novina, kaže da se sve one uređuju na jednom mestu.

„Zbog toga imaganacija nije beskarajna, bave se istim temama, to je bezgranična pohvala ili stvaranje kulta ličnosti. Neki detalji isplivaju na naslovnice pa onda nestanu, takva medijska pažnja pokazuje da se novine uređuju na jednom mestu, bavili bi se i nekim drugim pitanjima, ali ako se ima takva ‘intervencija’, onda se javnost ne bavi suštinskim pitanjima“, ističe Božović.

Smatra da ima optimizma kada je reč o situaciji sa koronavirusom i da kraj „samo što nije“, ali da treba biti oprezan.

„Mnogo puta je najavljivan kraj pa je pandemija hvatala novi zalet, nije dobro opuštati se pre vremena, oseća se kroz javno mnjenje da kraj samo što nije. Ovo jako dugo traje, ima posledica, nestao je društveni i kulturni život, ljudi su inače bili usamljeni i ograničeni na uske grupe, a pandemija je doprinela da to bude još gore i podstakla je autoritarizam“, smatra Božović i dodaje da ga ne iznenađuju broj građana koji je pohrlio da se vakciniše zbog vaučera.

„Njih ne treba osuđivati, to je društvena slika naše zemlje. Navodno smo lider na Balkanu, možda i u Evropi, a veliki broj građana je potisnuo neke svoje strahove da bi došao do obećane nagrade od 3.000 dinara. To je ekonomska iznuđenost, ali to nije dobro organizovano, scene iz tržnog centra sa vakcinacije su bile zdravstveno nebezbedne i to nije dobra slika“, kazao je on.

Božović ističe da je vrlo verovatno da Aleksandar Šapić bude kandidat za gradonacelnika Beograda, ali da još uvek ima još mnogo vremena.

Meni je taj savez prirodan, to su populističke organizacije, ono što je nesumnjivo je da SNS traži spas u Šapiću, videćemo da li ga može naći. To je otvoreno priznanje Srpske napredne stranke koja se hvali velikom podrškom od 700.000 članova da je u prilici da se udružuje sa malom stankom, koja je jedva presla cenzus, da nema kadrova. Stvari ne stoje najbolje kada se traži savez sa malom strankom. Scena se raščišćava, postoji mnogo stranaka, ne bi me čudilo da se još neka utopi u SNS. Treba povući liniju između vlasti i opoizcije, za politički život u zemlji bi bilo dobro da postoje samo autentične stranke“, zaključio je Božović.

Komentari

Vaš komentar