Božović: Kad su blokirane institucije logična posledica su blokirani mostovi

Vesti 11. dec 202110:20 > 12:07 18 komentara

Pisac i urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović izjavio je da su povlačednje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu važna pobeda građana, ali da to nije kraj nezadovoljstvu, jer kako je rekao, u Srbiji postoje brojni problemi koji nisu samo ekološki, i mnogo građani trpe nepravdu živeću u autokratskom društvu u kom je poništena kritička javnost i umesto informisanja i razgovora sa građanima, vlada totalna propaganda.

„Ako su blokirane institucije, logična posledica su blokirane ulice i blokirani mostovi“, izjavio je Božović u Novom danu komentarišući za danas najavljene proteste u organizaciji Ekološkog ustanka i oko 40 drugih organizacija, među kojima je i Skupština slobodne Srbije.

POVEZANE VESTI:

Božović se osvrnuo i na jučerašnje usvajanje izmena Zakona o referendumu ukazujući na to da su ih, bez ikakve diskusije ili primedbe, izglasali isti poslanici koji su samo nekoliko dana ranije usvojili prvobitni tekst Zakona.

To, prema njegovoj oceni, predstavlja pokušaj pretvaranja političke stvarnosti u jednopartijski sistem u kojem je Vlada samo jedna od kancelarija predsednika Republike, a Skupština partijski organ u kom se odluke ne donose, već samo verifikuju

„Da imamo institucije, onda bi se politička pitanja raspravljala u institucijama i ne bismo imali vlast jednog čoveka ili uske grupe ljudi“, istakao je.

Problem za autokrate, kao kod Đukanovića i Gruevskog

Takav pristup, dugoročno gledano, nije ni u najboljem interesu same vlasti, upozorio je Božović i podsetio da autokrate upadaju u problem kad ne mogu da potčine i kontrolišu značajni deo društva.

Tada dolazi i do gubitka međunarodne podrške što, po pravili, znači i gubirak vlasti, rekao je gost Novog dana i podsetio da se upravo to u skorijoj prošlosti dogodilo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i nekadašnjem premijeru Severne Makedonije Nikoli Gruevskom.

„Mislim da je vlast bila iznenađena otporom koji je doživela. Mislim da se vlast uplašila i odlučila da taktizira. Da je pokušala intervenciju policije to bi bio veliki incident, a da je dozvolila dalje okupljanje bez povlačenja ova dva zakona, okupljao bi se sve veći broj ljudi“, ocenio je Božović.

Ako SNS pobedi na izborima, vladaće još čvršćom rukom

Istakao je i da režim nikada ne bi popustio da su protesti bili organizovani kao mirne šetnje po centralnim gradskim ulicama, jer ova vlast reaguje samo na jasan pritisiak i otpor što blokada autoputeva, prema njegovim rečima, jeste.

U mesecima do izbora Božović očekuje da će vlast pokušati da razvodni situaciju, jer joj ne odgovara tako veliki broj ljudi na ulicama.

A, od upravo od rezultata izbora u aprilu zavisiće dalji razvoj političke situacije u Srbiji, ocenio je Božović. Ako vlast uspe da na bilo kom nivou potvrdi dominaciju na izborima, gost Novog dana očekuje daće nesumnjivo ići prema nekoj vrsti čvršće ruke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare