Božović: Odlično je to što radi Tepić, ali nije dovoljno – svi moraju tako

Vesti 14. apr 202109:13 14 komentara
N1

Balša Božović, bivši poslanik DS i predsednik IO Akademije za razvoj demokratije, rekao je u jutarnjem programu Nova S "Probudi se" da je opoziciji za buduće izbore potrebno 20.000 kontrolora, koliko nemaju sve opozicione stranke zajedno, te da je neophodno ogromno prisustvo na terenu. On je naveo da su akcije koje sprovodi Marinika Tepić odlične, ali da to nije dovoljno, te da to moraju da rade sve stranke i svi funkcioneri u svim delovima Srbije.

Danas se navrašavaju dve godine od velikog opozicionog skupa, a Božović navodi da ispada da su te dve godine izgubljene.

„Mnogi su tada govorili ako dođete u Beograd, režim će pasti. Došao je ogroman broj ljudi, ali mi je žao, jer opozicija ne samo što nije izašla na izbore, što je njeno pravo, ali mislim da nije ni bojkotovala te izbore. Iz prostog razloga, da biste bojkotovali izbore potreban je ogroman rad na terenu, potrebno je da imate više od 20.000 kontrolora koji će na svakom biračkom mestu uočiti nepravilnosti i dokazati međunarodnoj zajednici da ovaj režim krade izbore. Ovako nemate nijedan dokaz da se to dogodilo“, rekao je Božović, prenosi Nova.rs.

On dodaje da je pozivao kolege iz DS u to vreme i da mu se čini da nije imao ko to da čuje.

„Ispalo je da smo se predali i da smo prepustili vlast. Mislim da je to loše i da nas je vratilo dve godine unazad. Ne bih voleo, pošto su izbori za godinu dana, da se dogodi slična situacija i loša procena sledeće godine, pa da izgubimo još dve godine“, rekao je bivši poslanik demokrata.

Božović kaže da se ne bi pouzdao u dijalog i u to da će se Vučić odjednom predomisliti i postati demokrata.

„Potrebno je pripremiti određene radnje, pre nego što se sedne za sto oko pregovora koji treba da budu konkretni, jasni i kratki. Dakle, mi tražimo tri stvari pod patronatom EU i želimo da se ispune. U međuvremenu, morate da imate 20.000 kontrolora, koliko nemaju sve opozicione stranke zajedno. Morate da imate ogromno prisustvo na terenu. Ove akcije koje, na primer, Marinika Tepić radi, to moraju da rade sve stranke, svi funkcioneri u svim delovima Srbije. Odlično je to što radi, ali nije dovoljno da bi se animirala veća količina ljudi i kanalisalo njihovo nezadovoljstvo“, rekao je on.

„Opozicija mora da ima kandidata koji će se suprotstaviti Vučiću“

Božović ističe da opozicija mora da ima kandidata koji će se suprotstaviti Aleksandru Vučiću na izborima.

„Ne treba da bude cilj da se jedan vođa zameni drugim. Ali mi živimo u kriminalizovanom društvu, mi živimo u situaciji kada ministar prisluškuje predsednika Srbije. Pa to je sada javna tajna i ništa se nešava po tom pitanju. Pa zamislite, ako oni to jedni drugima rade iz SNS, zamislite šta rade nama i običnim građanima koji sve to nemo posmatraju“, rekao je on.

Božović je naveo da je važno da se opozicija, ipak, dogovori i prevaziđe svoje sujete.

„Mi imamo izbore na tri nivoa sledeće godine, ali će u percepciji javnosti postojati samo predsednički izbori, zato što će centar zbivanja svih medija biti ona kampanja koju bude vodio Aleksandar Vučić. Morate da imate predlog ko je taj koji može narodno, odnosno jedinstvo Srbije da predstavlja u narednom periodu, i taj neko treba da ima slobodu da napravi parlamentarnu listu, beogradsku listu, da se kandiduje na svim tim niovima, da mu opozicioni lideri daju odrešene ruke i podrže ga“, rekao je on.

On je o najavi moguće kandidature Borisa Tadića rekao da je njegovo iskustvo ogromno, jer ima iskustvo pobeda i poraza.

„Vučić u liderskom smislu nije izgubio nijedne izbore. Tadić je pošteno prodrmao opoziciju, jer je godinu dana do izbora. Ne moramo da se složimo sa tim, ali meni je krivo što su neke njegove kolege žustro reagovale i rekle da ne dolazi u obzir. Mislim da je uradio hrabru i promišljenu stvar, jer je probudio opoziciju iz zimskog sna i rekao da su za godinu dana su izbori, ako nemate kandidata tu sam ja, a ako imate kandidata hajde da stanemo iza njega, ali onda moramo da znamo to ime i prezime i da radimo kampanju već danas“, rekao je Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare