Božović: Reakcija vlasti nakon teksta KRIK-a o iskazu Belivuka – buka i bes

Vesti 23. jul 202123:01 > 23:03 17 komentara
Ratko Božović
N1

Reakcija vladajuće strukture posle objavljivanja izjave sa saslušanja vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka u KRIK-u bila je u znaku neadekvatnosti i neumerenosti, jednostavno - buka i bes, ocenio je za Novu S sociolog prof. Ratko Božović.

„Meni se čini da je bilo lako dokazati ako su već imali snimljen materijal da su ti kriminalci teškog kalibra izmišljali priču, ali ostaje pitanje kakva je bila ta priča od početka. Pričalo se u medijima umesto u sudu i ta prvobitna priča je bila drugačija od onoga što je sada, bilo je priče o atentatu, o povezanosti najvišeg rukovodstva iz policije sa kriminalcima…To je sada promenjeno“, podsetio je profesor Božović.

Povezane vesti

Meni se čini, dodao je on, da nisu dodirnuti oni koji su sve to omogućili.

„Ovoj vlasti bi bilo najlakše da nekako dokaže da je to omogućila opozicija ili neko drugi, samo da nisu oni, ali nemojmo biti naivni. Čini se da se tu prekida taj lanac odgovornosti, da se sada pažnja fokusira na one koji su izvršili i kojima je omogućeno da ta dela izvrše“, naveo je on.

To se nije smelo dogoditi, ali je neko to omogućio, istakao je Božović.

Upitan kako gleda na protest građana na Karaburmi i da li je u pitanju pritisak javnosti ili je nekom u pravosuđu proradila griža savesti pa je danas ipak uhapšen čovek koji je na pešačkom prelazu pokosio dvojicu mališana od kojih je jedan nakon toga preminuo, Božović je rekao da je dobro da svest građana bude prisutna.

„Meni se čini da je to sada postalo opšte stanje u državi da tamo gde institucije urade grešku i učine nešto što je sporno građani ispravljaju i to je dobro. Mi imamo jednu čitavu seriju pojava građana koji ne pristaju da ono što čine institucije bude poslednje slovo i da se mora prihvatiti“, objasnio je on, a prenosi „Nova.rs“.

Božović je ocenio da je ovde sudija verovatno našao neko slovo zakona da oslobodi tog krivotvorca, ali da su građani videli da je to nepravda.

„Empatija koja se javlja kod građana je mnogo bitnija čak od nekog paragrafa. Meni se čini da je dobro učinjeno što se sledila logika tužilaštva, što je to ispravljeno ali je to znak da imamo sve više svest građana koji ne pristaju da imamo grešaka u institucijama, grešku u zakonu, grešku u dosuđivanju“, ocenio je Božović.

Novac koji majka Gavrila Đurđevića od 24. maja čeka na uplatu danas je uplaćen, čini se nakon pritiska javnosti. Upitan zašto je to tako i zašto dajemo 600 miliona evra za Premijer ligu, Božović je rekao da je tu problem vrednosnog sistema i da je zavladala velika zbrka oko tog problema.

Pitanje retkih bolesti koje se moraju lečiti u inostranstvu nije rešeno do kraja i nije rešeno na najbolji način. To se mora rešavati bez mnogo birokratizacije i dugog čekanja, moraju procedure biti brđe i efikasnije.

Upitan da li je samo birokratija ta prepreka i čemu te humanitarne organizacije kada decu i dalje lečimo SMS porukama, Božović je rekao:

„Ako možemo da damo silne pare za nešto što je zabava i razonoda koji nisu toliko bitni kao život jednog dečaka onda je došlo do poremećaja toga kako mi vidimo bolest i nevolju, ali i zadovoljstvo“, ukazao je profesor u emisiji „Među nama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare