Branioci okrivljenih za ubistvo Ćuruvije iznosili žalbe na prvostepenu presudu

Vesti 06. dec 202215:22 2 komentara
Slavko Ćuruvija
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Na današnjem drugom zasedanju Apelacionog veća u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, žalbe na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu iznosili su branioci okrivljenih Radomira Markovića i Miroslava Kuraka. Advokatica okrivljenih Milana Radonjića i Ratka Romića, zbog ograničenosti vremena, iznosila je samo odgovor na žalbu tužioca, koju je on izlagao prethodnog dana, a u sredu će i ona izložiti žalbu na presudu.

Advokat Vladimir Marinkov, branilac okrivljenog Radomira Markovića, izričito se usprotivio predlogu tužioca koji je tražio maksimalne kazne zatvora za okrivljene, navodeći da je to nezakonito. Za svog branjenika on traži da se oslobodi optužbi koje mu se stavljaju na teret, ali i da Apelaciono veće otvori glavni pretres, odnosno suđenje. Takođe, kazao je i da su učinjene bitne povredbe odredaba u ovom postupku koje „neminovno ukazuju na nezakonitost presude“. Naveo je dalje i da su dokazi tek formalno pročitani i da nisu izvedeni. Advokat Marinkov se osvrnuo i na prekoračenje optužnice, s obzirom na to da se u presudi navodi da je neposredni izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije, N.N. lice, što tokom suđenja nikada nigde nije navedeno.

Povezano:

Stevan Protić, advokat Miroslava Kuraka, presudu prvostepenog sudskog veća označio je kao „presudu u inat zdravoj pameti“, jer je je donesena u odnosu na pet lica, a optužnica navodi samo četiri. Obrazlažući žalbu, naveo je da ne postoji nijedan dokaz da je Misroslav Kurak pucao u Slavka Ćuruviju.

„U optužnom aktu stoji samo mišljenje tužioca da je Miroslav Kurak neposredni izvršilac, a to nije dokaz“, kazao je Protić. Zbog toga on je za svog branjenika tražio oslobađajuću presudu, kao i oslobađanje odgovornosti za bilo kakvo krivično delo.

Advokatica okrivljenih Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović kazala je da se njeni klijenti brane od „optužnice, presude, medijskih spinova i raznih političkih pritisaka“. Odgovarajući na žalbu koju je izneo tužilac Mandić, navela je: „I posle ovoliko vremena i ovoliko suđenja, tužilac je uporan da unosi nove činjenice u izmišljeni scenarij“.

I Dobričanin Nikodinović se osvrnula na tužiočev zahtev da okrivljeni budu osuđeni na maksimalne kazne zatvora, navodeći da je to „flagrantno kršenje zakona“ i da takvom kaznom traži previše.

Tokom prvog dana zasedanja, koje je održano u ponedeljak 5. decembra, žalbu na prvostepenu presudu iznosio je tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji je naveo da je prvostepeno sudsko veće odbilo ključne dokaze i pojedine iskaze svedoka u ovom postupku kao suvišne i na taj način izvelo pogrešne zaključke o „nepobitnom činjeničnom stanu“ i izreklo blage kazne za okrivljene. Zbog toga je predložio Apelacionom veću da okrivljene osudi na maksimalne kazne od po 40 godina zatvora.

Podsetimo, decembra 2021. godine doneta je druga prvostepena presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije koja je identična sa prvom, a o žalbama tužilaštva i odbrane na tu presudu ove nedelje odlučuje Apelacioni sud. Prvu prvostepenu presudu ukinuo je Apelacioni sud 2019. godine i vratio sudski postupak na početak sa obrazloženjem da je prvostepeno sudsko veće prekoračio optužbu uvođenjem N.N. lica u ovaj slučaj kao neposrednog izvršioca, iako su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Novinar i urednik Dnevnog telegrafa i vlasnik magazina Evropljanin ubijen je 11. aprila 1999. godine. Ni 23 godine kasnije sudski proces u ovom slučaju nije okončan. Donesene su dve prvostepene presude Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu kojom su četiri pripadnika Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, načelnika beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30, a glavni inspektor u Drugoj upravi RDB-a Ratko Romić i rezervni pripadnik službe Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

Radomir Marković nalazi se u zatvoru gde izdržava kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine. Miroslav Kurak nalazi se u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica, dok su Ratko Romić i Milan Radonjić u kućnom pritvoru više od pet godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare