Ministar u ostavci: Biografija Branka Ružića

Vesti 07. maj 202320:54 74 komentara
Tanjug/ Zoran Žestić

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je danas ostavku u Vladi Srbije zbog višestrukog ubistva koje se pre nekoliko dana desilo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Portal Istinomer podseća na njegovu biografiju.

Branko Ružić je rođen 1975. godine u Zemunu.

Detinjstvo je proveo u Australiji, jer mu je otac bio jugoslovenski diplomata. Diplomirao je na odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Član je Socijalističke partije Srbije (SPS).

U periodu od 1996. do 1999. godine obavljao je funkciju studenta prodekana na FPN-u, a na mesto predsednika Mladih socijalista izabran je 2000. godine.

Od 2001. godine potpredsednik je Glavnog odbora SPS-a, a u isto vreme (do kraja 2002. godine) bio je i portparol SPS. Predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora stranke postaje decembra 2006. godine. Bio je poslanik u Skupštini u sazivu 2001-2003. godine.

Pročitajte još:

U periodu od 2004. do 2006. godine bio je poslanik u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora, član skupštinskog Odbora za Evropske integracije, član stalne delegacije Skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, u kojem je bio član Političkog komiteta i Komiteta za ljudska prava.

Nakon izbora 2008. postaje šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS-JS), do avgusta 2013. godine, kada u rekonstruisanoj Vladi preuzima funkciju ministra bez portfelja zaduženog za Evropske integracije.

Bio je i predsednik Upravnog odbora FK „Partizan“ do 2013. godine. Kada je početkom 2014. rekao da misli da uhapšeni direktor “Zekstre” Dragan Đurić nije kriv, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je razočaran i da smatra da je to nefer i neprimereno prema svim kolegama koji su radili svoj posao na tom slučaju.

„Nemam problem da sam kriv Ružiću kada se njegovi drugovi bave kriminalnim radnjama ili bar tako misle nadležni organi, kada to rade moji drugovi ili neko drugi, ali imam problem da svaki put kada država radi svoj posao stajete na stranu drugih. To mogu da rade neki drugi u javnosti, ali ne i predstavnici države“, rekao je Vučić.

Nakon izbora 2014. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Povodom skidanja sa programa emisije „Utisak nedelje“ u septembru 2014, Ružić je izjavio da političari imaju obavezu da stanu u odbranu principa, vladavine prava, novinarskih sloboda, izražavanja različitosti u stavovima i mišljenjima i afirmacije demokratskih i evropskih vrednosti. On je naveo i da ga takođe obuzima utisak da protokom vremena „promena svesti i mentaliteta poprima obrise duha vremena“ kada su „vlažili“ i koaksijalni kablovi.

Kako se razvijala karijera Branka Ružića i kako je menjao mišljenja o svojim koalicionim partnerima pogledajte u sledećem tajmlajnu.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić predložila je u junu 2017. da Ružić bude njen naslednik na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, gde se nalazi i danas.

Potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević saopštio je 26. oktobra 2020. da će Ružić biti prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Istu funkciju zadržao je i u Vladi Srbije formiranoj u oktobru 2022.

Nakon tragedije koja se 3. maja 2023. desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, Ružić je 7. maja podneo ostavku na mestu ministra prosvete.

Izvor: Istinomer

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare