Bratstvo i jedinstvo u 2022: Jugosloveni i danas stoje mirno s pesnicom na čelu

Vesti 04. maj 202219:51 56 komentara

Na današnji dan, pre 42 godine, u Ljubljani je u 88. godini umro doživotni predsednik SFRJ, lider jugoslovenskih komunista Josip Broz Tito. Kovčeg s Titovim posmrtnim ostacima stigao je Plavim vozom u Beograd, a sahranjen je u Kući cveća na Dedinju. Njegov grob, uz obližnji Muzej Jugoslavije, još predstavlja odredište brojnih turista i poštovalaca iz bivših jugoslovenskih republika i celog sveta.

„Dragi moj voljeni maršale, druže Tito, i danas sam došao da vam odam počast za sve što ste nam omogućili. Lepo je bilo živeti sa vama, bila nam je čast i ogromna privilegija. Tvoje Jugoslavije, a i naše odavno nema, ali ima nas Jugoslovena“, upisano je u knizi utisaka.

Nema ih da kao nekada stoje u redovima ispred knjige utisaka, ali Jugosloveni i danas stoje mirno s pesnicom na čelu.

PROČITAJTE I:

I danas se svega sećaju, od toga da je postao partizan 12. februara 1942. godine na planini Svilaja u Dalmaciji, do toga koliko je bilo mešovitih brakova u nekadašnjoj Jugi.

„Nije bilo ovaj je onaj, onaj je ovaj, onaj je katolik, onaj je pravoslavac, onaj je musliman, to je veliko bogatstvo ove Jugoslavije, bivše Jugoslavije, ma za mene je i danas Jugoslavija“.

U Jugoslaviji žive i oni koji prave selfije s Titovom spomenikom, mlađe generacije.

N1

„Ja sam odmalena nekako uvek voleo tu ideju jugoslovenstva i sam se osećam kao Jugosloven, dolazim iz Podgorice, i svake godine ili 4. ili 25. maja sam tu“.

I danas se priča da je Titovoj sahrani prisustvovalo 700 hiljada ljudi, predsednici, premijeri, kraljevi iz gotovo 130 zemalja.

„Ja ne znam koliko sam se isplakala kada se to desilo“.

„Ko kaže nešto ružno samo ga zaobiđem“.

„Tito je pružio nama prvo školo, drugo cenjenje, poštivanje, bratstvo i jedinstvo, cenili se ukućani, komšije, nepoznati, a danas mržnja“.

„Gledam na televiziji kažu te komunjare… Te komunjare su živele iz sopstvene članarine, a ne sa budžeta kao danas sve partije – to sve treba izbaciti napolje, te džabalebaroše motiku u ruke i da kopaju“.

N1: Pravi li vam ta zastava problema danas?

„Neki gledaju ovako, a mene boli uvo“.

Isto odgovaraju i oni koji kažu da četiri decenije kasnije problem može da bude i ako ste rešili da lik Tita doživotno nosite na ruci.

„U Banjaluci nije niko hteo ili udare cenu 800 maraka, rekoh pa nije zlato i neće da rade, kažem piše gore tetovaža, oni kažu ne radimo, a ja odem u selo prema Laktašima, dočeka me mladi par, umetnici, kažu 20 godina niko nije tražio Titu tetovirat i meni za 50 maraka urade“.

N1

I dok su komunisti polagali vence u Kući cveća, ispred nje pojavilo se odeljenje jedne beogradske osnovne škole, kažu nastavnik istorije ih je izveo na čas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare