Bregu: Suštinski trenutak za Balkan, zastoj u proširenju EU – velika greška

Vesti 09. maj 202214:42 0 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Evropa je danas, zbog teških okolnosti, uvučena u najgoru krizu od Drugog svetskog rata, ali ovaj je trenutak je ujedno i suštinski za budućnost Zapadnog Balkana, izjavila je povodom Dana Evrope, 9. maja, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Pročitajte još:

Bregu je u pisanoj izjavi ocenila da je ishod rata u Ukrajini sve samo ne izvestan, ali i da se u ovom trenutku pokazuje da Zapadni Balkan može doprineti rešenjima kao što to rade i druge evropske zemlje.

Podsećajući na Šumanovu deklaraciju i nastanak Evropske unije, Bregu je istakla da je svaka nacionalna priča drugačija.

„Ali kada pogledamo malo dublje, nailazimo na ista temeljna uverenja. Bili smo u lošoj situaciji i želimo da budemo u boljoj, a nju ćemo naći u Evropi“, poručila je Bregu.

Ocenila je da nismo Evropljani samo zato što se slažemo sa vrednostima sadržanim u ugovorima o Evropskoj uniji, već zato što smo tako odabrali.

„A sada čak možda i više, jer se pouka još jače čuje: Pre nego što ‘kasno’ potraje celi život, proces pristupanja treba da se promeni nabolje, jer cena zastoja u proširenju na Zapadni Balkan je velika greška“, istakla je Bregu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!