Briselski ćorsokak: Na koliko se rešavanje problema može odložiti?

Vesti 21. nov 202222:32 3 komentara

Dogovor u Briselu niko danas nije očekivao, sve što se očekuje jeste da se rešavanje aktuelnih problema odloži, ali i da se u tom vremenskom periodu ipak počne sa temom - rešavanje statusa Kosova.

Poslednji dogovor postignut je u avgustu. Beograd je tada pristao da ukine dokumenta za vlasnike kosovskih ličnih karata, dok je Priština pristala da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije, ali od toga se dalje ne može. Registarske tablice zakočile su sve.

Povezano:

„Srbi sigurno neće dozvoliti da budu žrtve ponašanja međunarodne zajednice prema nečuvenom ponašanju Prištine koja gazi ne samo potpise Prištine nego i potpise Evropske unije. Kurti je pokazao da za njega Evropska unija ne postoji, da taj Briselski sporazum ne postoji, ništa ne postoji – ni zapadne velike sile, ništa samo nezavisnost Kosova po svaku cenu. Najviše ljudi žele ono što nemaju, daleko su od toga, oni ne mogu da dobiju više od 83 glasa od 193 glasa u GS UN“, naveo je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Iako Brisel insistira da i problem registarskih tablica bude rešen za sada je ipak samo odložen.

„Kurti ne namerava da ozbiljno rešava probleme već samo želi da se bavi onim što namerava da preduzme u narednom periodu… Želi da u konačnom pritisne da Beograd prihvati da se izađe iz statusno neutralnih okvira Briselskog sporazuma, gde su razgovori vođeni ne između dve države, već Beograda i Prištine, i da se umesto pitanja poput raseljenih, nestalih, imovine da se pređe na međusobno priznanje odnosno omogućavanje da lažna država Kosovo postane članica UN“, naveo je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Na takve, odlagajuće, poteze Brisela već se naviklo kada Priština ne pokazuje saradnju, ali za buduće poteze nameće se pitanje šta uopšte može biti rešeno i dogovoreno ako se pređe na rešavanje konačnog statusa Kosova.

„Evropska unija kad ne može nešto da reši, taj problem se odloži. Za 10 meseci ćemo možda ponovo pričati o tome kako bi se dalo prostora za sve ostalo, jer nisu tu najvažnije tablice – jesu sada, ovog trenutka, ali ako govorimo o nekom sporazumu, mislim da je 10 meseci previše optimistično da će se nešto rešiti“, navodi Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

„Ako Priština nije imala želju i volju da primeni određene stavke – imovinska prava, slobodu kretanja, priznavanje diploma i sve ostalo, odluke Ustavnog suda za zemljište manastira Dečani – sada kada se rešava pitanje statusa i ide ka finalnom sporazumu, zašto bi imala i pokazala bilo kakvu spremnost kad ostvari sve što je puno međunarodno priznanje Kosova“, navodi Stefan Surlić sa FPN-a.

Razgovori u Briselu pokazuju da se ide u pravcu francusko-nemačkog predloga rešavanja kosovske krize. Predlog te dve evropske države niko zvanično nije predstavio građanima Srbije, a Srbija je, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, na taj predlog i odgovorila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare