Brković: Hapšenja bila bespotreban potez policije

Vesti 21. okt 202210:14 2 komentara

Aktivista Brajan Brković izjavio je u Novom danu da se na svim snimcima sa Šodroša vidi da su aktivisti pružali "pasivan otpor svojim telima" kao i da su "hapšenja bila bespotreban potez policije".

Kako je Brković rekao za N1, stanje na terenu nije naročito promenjeno.

Pročitajte još

„Mašine su još tamo, kao i kordon policije, znamo da su juče bili policajci iz Pančeva koji su se rotirali, ne znamo koja je ispostava danas, znamo da imaju dežurstva. Čuvaju taj pojas Kameničke Ade, gde mašine melju sve pred sobom pod izgovorom deminiranja“, kaže on.

Govoreći o jučerašnjim dešavanjima, kaže da je „bilo burno u smislu da su se mašine zaista pojavile“.

„Mašine smo jednom prilikom videli na Šodrošu, kada su aktivisti uspeli da spreče radove Milenijum tima, juče nismo bili toliko uspešni. U jednom trenutku je bilo čak 30 policajaca iz Interventne jedinice pod punom opremom za razbijanje demonstracija. To je trajalo šest sati, koliko smo pokušavali da izvršimo pritisak i na kordon policije i na te radove, posle toga su napustili lokaciju Kameničke Ade, ali policija je ostala. Videćemo kako će biti danas“, kaže.

Govoreći o hapšenjima aktivista, Brković se pozvao na ono „što smo imali priliku da vidimo kao dokazni materijal u Prekršajnom sudu“.

„Mi privedeni, kada smo bili izvedeni pred sudiju, zahtevao se sud po kratkom postupku, na svim tim snimcima se vidi kako pružamo pasivan otpor našim telima, hapšenja su bila bespotreban potez policije“, kaže Brković.

Ističe da je najveći problem, ono s čim moraju da se nose – „da u prethodnih 10 meseci i celom procesu pre toga, konstantno dobijaju ignorisanje od strane institucija“.

„Nemoguće je da građani Novog Sada učestvuju u boljoj viziji za svoj grad, nemoguće da struka pomaže gradu, ukoliko grad i gradske vlasti ne žele da čuju ništa što dolazi sa te građanske strane, a osnovni princip svakog demokratskog društva bi trebalo da bude i građanska participacija. To se pretvara u vrstu institucionalnog nasilja, kad vas neko ignoriše i, da kažem, šikanira“, kaže.

Kaže da im je dalji plan, „kad ih institucije ignorišu, da nateraju i gradske vlasti i institucije da obrate pažnju na njih“.

„A znamo da su do sada obratili pažnju. I da ih nateramo da nas slušaju u onome što govorimo. Ni za koga nije dobro da nastavimo na ovaj način da se ganjamo ili vijamo. U nedelju pravimo, na Dan oslobođenja Novog Sada, veliki protest u 16h“, kaže on.

Misli da posle tog protesta gradonačelnik i gradske vlasti moraju da sednu i da se zapitaju.

„Moraju da otvore dijalog sa građanima Novog Sada, jer sve što je vezano za izgradnju ovog mosta i ceo proces obiluje u netransparentnosti, skrivenim papirima, dokumentima, te se ima dozvola, te ne… To ne može tako. Svaki grad je živi organizam, mora da se razvija, ali čini nam se da je grad na tacni predat investitorima“, kaže Brković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare