Brnabić: Bez prošlosti nema ni nas, odavati počast borcima za slobodu

Vesti 04. jul 202121:50 > 21:55 18 komentara
Tara Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je važno pamtiti prošlost, odavati počast ljudima koji su se borili za slobodu i ideje, navodeći da bez prošlosti "nema ni nas".

„Bez prošlosti, bez Bregalnice, Kumanova, Cera, Kolubare, Kajmačkalana, ali i bez Neretve i Sutjeske, bez Sremskog fronta, oslobođenog Beograda, svih ofanziva i bombardovanja i bez da pamtimo sve te ljude i sve te ideje, realno nema ni nas“, rekla je Brnabić na svečanosti povodom 80. godišnjice Dana borca u Narodnom pozorištu u Beogradu.

POVEZANA VEST:

Kako je navela, na današnji dan je ime sloboda napisano preko „cele jedne zemlje, preko svakog njenog grada, svake ulice, svakog zaseoka i svake kuće“.

„Napisano je na jedini način na koji je moglo da se napiše – sopstvenom krvlju“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da rečju „sloboda“ svaki čovek, svaki narod i svaka država označava granice svog dostojanstva i integriteta, i upozorava svakoga „dokle može da ide i koju liniju nikada ne sme da prekorači“.

„Godine 1941. i sledeće četiri godine ovaj prostor je ponovo bio natopljen tim mastilom i ponovo je svaka žrtva bila prihvatljiva da to ime ‘sloboda’ opstane i da taj san bude java“, navela je premijerka.

Ona je rekla da je reč sloboda „previše velika“ da bi postojala danas da ne postoji juče, upitajući „odakle nam ona i zašto nam je preneta ako nemamo koga zbog nje da slavimo“.

Brnabić je navela da se danas prvi put u istoriji, pamteći prošlost, dižu generacije koje nisu rodjene da bi umrle za slobodu nego „živimo slobodu za nešto i za nekoga“.

„Onu slobodu koja nam omogućava ne samo da je sanjamo ili da se borimo za nju, već da u njoj učestvujemo, da je gradimo i to ne oružjem – nego sopstvenim rukama. Da je uživamo kroz svaki novi put, svaku novu fabriku, svaku novu bolnicu, školu, kroz učenje i rad“, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare