Brnabić: Bezbednost novinara je prioritet, razgovaraćemo i o SLAPP tužbama

Vesti 15. dec 202118:41 6 komentara
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić je, na sastanku sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, rekla da pitanje zaštite i bezbednosti novinara ostaje kao potpuni prioritet, bez obzira da li se Krivični zakonik sada menja ili ne.

Na redovnom mesečnom sastanku je bilo reči i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i o prekršajnim postupcima protiv novinara sa nedavnih protesta, saopštila je Vlada Srbije.

Deo medijskih i novinarskih udruženja je tražio da se izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje je izradilo Ministarstvo pravde, povuku iz procedure i da se dalje razmatraju u narednom periodu, kada se bude radila šira izmena Krivičnog zakonika.

Te izmene i dopune su urađene na osnovu analize Zorana Stojanovića i uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Brnabić je rekla da pitanje zaštite i bezbednosti novinara ostaje „kao potpuni prioritet“, bez obzira na to da li se Krivični zakonik sada menja ili ne.

Naglasila je i da vlada ostaje potpuno otvorena za nastavak dijaloga o ovoj temi sa svim medijskim i novinarskim udruženjima i u budućnosti.

Predstavnici Misije OEBS, koji su od početka podržali ceo proces, takođe su naglasili da će i OEBS nastaviti da pruža punu podršku u tome, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmatrane i predložene dopune Zakona o javnom redu i miru, koje je izradio Zaštitnik građana, o kojima je članove Radne grupe upoznala njegova zamenica Jelena Stojanović.

Dopune se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja na društvenim mrežama.

Dogovoreno je da ovi predlozi budu predmet široke javne rasprave u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bekir Dudić je rekao da je MUP povukao prekršajne postupke protiv svih lica za koje je utvrđeno da su novinari.

Istaknuto je i da je neophodno da policija obrati posebnu pažnju na novinare tokom izveštavanja sa takvih skupova i da je potrebno da novinari imaju vidno istaknute novinarske, odnosno pres legitimacije.

Naglašeno je i da prekršajne prijave ne mogu da dobiju lica koja se na skupovima nalaze u svojstvu profesionalnih izveštača.

Brnabić je zamolila da se za sledeći sastanak pripremi informacija o takozvanim „SLAPP“ tužbama kako bi se svi upoznali sa ovim pitanjem.

Predloženo je da se za sledeći sastanak, u januaru sledeće godine, pripremi informacija o bezbednosti novinara u zemljama članicama EU, u saradnji sa predstavnicima Misije OEBS i Delegacije EU u Srbiji.

Brnabić je istakla da je ova radna grupa, koja je formirana u decembru prošle godine, imala dobre rezultate i inicijative, te da je potvrđena kao dobar format za dijalog i rešavanje otvorenih pitanja.

Naglasila je i „da je svakako neophodno nastaviti rad zajedno sa predstavnicima svih medijskih i novinarskih udruženja na sveukupnom unapređenju bezbednosti novinara“.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izneo je informacije o aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima, koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara.

Stamenković je rekao da su u novembru formirana četiri nova predmeta, a od januara do kraja novembra 71 predmet, od kojih je u 22 utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela.

„Svi učesnici sastanka složili su se da su izuzetno važne brze i konkretne akcije MUP i tužilaštva i stalna komunikacija koju imaju sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja“, navodi se u saopštenju.

U izveštavanju o konkretnim slučajevima koje Radna grupa redovno prati, Stamenković je istakao značaj donošenja osuđujuće presude protiv četvrtog okrivljenog u slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Kada je reč o troje prvostepeno osuđenih, čeka se odluka Apelacionog suda po žalbi.

U predmetu novinarke Jelene Zorić očekuje se da glavni pretres bude održan na kraju ovog meseca, a u predmetu novinarke Snežane Čongradin podneta je krivična prijava i tu postupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Stamenković je kao naročito važnu istakao presudu koja je doneta protiv troje okrivljenih za napad na novinara Daška Milinovića, ocenivši to kao izuzetno dobar primer brzog reagovanja svih nadležnih organa.

U predmetu novinara Marka Vidojkovića doneta je presuda protiv okrivljenog, na koju je tužilaštvo najavilo žalbu, dok je u predmetu novinara Vidojkovića i Kulačina u toku sklapanje sporazuma sa osumnjičenim o priznanju krivice.

Član Radne grupe Veran Matić izvestio je o radu SOS telefona, te precizirao da je u proteklom mesecu bilo više od 20 poziva, od kojih je najveći deo bio u vezi sa izveštavanjem novinara sa protesta.

Matić je istakao da je sistem prijavljivanja slučajeva i reagovanja institucija bio efikasan. On je naglasio da je posebno važna preventiva, koja zahteva mnogo veću koordinaciju svih aktera, kako bi se smanjio broj incidenata.

U razgovoru je zaključeno da novinarima nedostaje obuka za izveštavanje sa protesta i sa vanrednih ili kriznih situacija generalno.

Učesnici sastanka saglasni su da bi organizacija takvih obuka trebalo da bude jedan od prioriteta u narednoj godini i da bi trebalo da uključuje i obuku za novinare i za pripadnike policije o postupanju prema novinarima koji izveštavaju sa vanrednih događaja.

Predstavnici Misije OEBS i drugi međunarodni partneri naglasili su da će podržati tu inicijativu i da će raditi na tome sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS, Delegacije EU u Srbiji, Fondacije Konrad Adenauer i ambasade Kanade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare