Brnabić: Članstvo u EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta

Vesti 14. sep 202218:01 7 komentara
Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom i izrazila uverenje da će podrška i saradnja sa partnerima iz EU nastaviti da daje vidljive rezultate, posebno u konkretnim oblastima, poput zelene agende.

Kada je u pitanju energetska bezbednost, premijerka je navela da je rok za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske naredne godine, ali da su u planu i drugi elektroenergetski projekti, navodi se u saopštenju Vlade.

Žiofre je rekao da će novi gasni interkonektor sa Bugarskom značajno povećati količinu gasa i obezbediti čistiju životnu sredinu, a sprovođenjem tog projekta Evropska unija će nastaviti podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu, u cilju daljeg poboljšanja energetske infrastrukture i bezbednosti.

Govoreći o pitanjima medija i bezbednosti novinara, Žiofre je rekao da je veoma važno što su Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i cela medijska zajednica, brzo reagovali u slučaju pretnji koje su upućene urednici i novinarima OK radija u Vranju.

Brnabić je istakla da će prioritet Vlade u narednom mandatu biti usvajanje seta medijskih zakona, pre svega Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, kako je predviđeno Medijskom strategijom.

Premijerka Srbije i ambasador Žiofre razgovarali su i o mogućnostima da Srbija ubrza i poveća efekte finansijske pomoći EU kroz IPA 3 program.

Žiofre je ponovio značaj toga što se Evroprajd održava u Srbiji, prvi put u Jugoistočnoj Evropi, ali i razočaranje odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani rutu šetnje, a izrazio je nadu da će rešenje biti pronađeno kako bi ona u subotu mogla da se održi u miru i bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare