Brnabić: Opozicija više ne želi da svi lokalni izbori budu objedinjeni 2. juna

Vesti 17. apr 202414:19 > 14:48 46 komentara
N1

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da na današnjem sastanku sa opozicijom nije postignut dogovor zato što se sve ponovo svelo na datume. Ona je rekla i da joj je opozicija na prenela da opcija da svi lokalni izbori budu objedinjeni 2. juna, "više nije na stolu".

„Nismo postigli dogovor zato što se sve ponovo svelo na razgovore o datumima, danas nešto više i o izbornim uslovima, ali konačno, ultimativno je postavljen datum“, rekla je Brnabić.

Kazala je da opozicija nije danas želela da razgovara o biračkom spisku, izbornim uslovima ODIHR-a i da li oni treba da se implementiraju pre ili kasnije.

„Izbore ne možete da imate još tri godine, ukoliko želite da ispoštuijete da izbori ne mogu da se organizuju minimum godinu dana pre nego što se preporuke implementiraju“, navela je Brnabić.

Predsednica parlamenta je naglasila da je „u smislu konstruktivnosti, razmene mišljenja, argumenata“, današnji sastanak „bio apsolutno daleko najbolji do sada“.

„U tom smislu jako, jako dobar sastanak, i dijalog kojim bi se ponosio svaki parlament na svetu. Mislim da je to taj ton i ponašanje koje mi dugujemo našim građanima“, poručila je Brnabić.

Opozicija rekla da objedinjavanje izbora 2. juna „više nije na stolu“

Brnabić je poručila da će izbori u Beogradu biti održani onda kada im je zakonski rok, „u najkasnijem mogućem terminu, a to je 2. jun“.

Istakla je da je vladajuća većina 3. aprila dala predlog da se izbori u Beogradu obave u zakonskom roku, „a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora u kojima treba da se održe izbori.“

„Dakle, da sumiram šta je u stvari sada zahtev, i njihov predlog koji je na stolu. Da li je to, ukoliko pričamo o objedinjavanju izbora, da objedinimo sve izbore 2. juna ili je to da objedinimo sve te izbore u nekom kasnijem jesenjem ili kakvom god zimskom terminu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli ‘pa hajde da se konsultujemo’, i onda je Marinika Tepić rekla: ‘Ne, taj predlog više nije na stolu. To da svi izbori budu 2. juna, na to više nećemo pristati'“, tvrdi Brnabić.

Predsednica parlamenta je odgovarajući na pitanje novinarke N1 rekla daj e za vladajuću većinu prihvatljivo da se na jesen održe svi izbori, osim onih u Beogradu.

Brnabić je rekla da predlog opozicije da se svi izbori objedine na jesen nije predlog Ustavnog zakona, odnosno da je taj predlog neustavan, zato što Ustavni zakon ne može da se menja ako nije menjan Ustav.

„Pod dva, taj predlog Ustavnog zakona nam sugeriše da mi treba nekom da skratimo mandat tri i po godine. I to sam rekla kad smo se prvi put obratili ovde 1. aprila, rekla sam – ali ljudi, to nije demokratski princip! Ako tražite od mene da skraćujem mandat, prekršimo to demokratsko pravilo, napravimo presedan, skratite 30 dana, pa sutra ćete mi tražiti da skratim 300 dana. I to se, bukvalno se to desilo 10 dana kasnije“, rekla je ona.

Podsetila je da je izborni proces u gradu Beogradu pokrenut u oktobru 2023. godine, i da je glavni grad u privrmenom stanju, sa privremenim finansiranjem od 31. oktobra prošle godine.

„Pomeranje tih izbora na jesen bi značilo da mi u Beogradu imamo prinudnu upravu praktično, privremeni organ koji vodi grad duže od godinu dana. I to nije fer i nije odgovorno prema Beograđanima“, rekla je Brnabić ističući da su izbori u Beogradu prošle godine raspisani upravo na zahtev opozocije.

Formiraju se dva radna tela: Za preporuke ODIHR-a i za birački spisak

Brnabić je najavila da će biti formirana i dva radna tela od kojih će se jedno baviti izmenama i dopunima svih relevatnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke, a drugo vršnjem uvida, kontrole, nadzora nad biračkim spiskom i, po potrebi, njegovom revizijom.

„I ja se nadam da će i predstavnici opozicije grupisane oko ‘Srbije protiv nasilja’ uzeti učešće u tom radu. Opozicija koju predstavlja lista ‘Mi glas iz naroda’ je potvrdila da će oni svakako uzeti učešće u ovom radu i ja im na tome zaista od srca zahvaljujem“, poručila je.

Naglasila je da je spremna da nastavi dijalog sa koalicijom „Srbija protiv nasilja“.

„Ako hoće do petka još jedan sastanak, još dva sastanka, tri sastanka, u svakom trenutku sam spremna. A ako ne žele, ne žele, ali svakako sad radimo dalje na formiranju ta dva radna tela, zato što vidim u ovim Šolakovim medijima, da se spočitava da vlast kupuje vreme. Vlast je učinila sve da mi krenemo već u primenu određenih preporuka“, navela je Brnabić.

Četvrti sastanak parlamentarnih stranaka vlasti i opozicije o izbornim uslovima i preporukama OODIHR-a, završen je danas bez uspeha.

Potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da nije bilo nikakvog dogovora na, kako je rekla, „još jednom pokušaju sastanka“, i poručila da će koalicija „Srbija protiv nasilja“ odluku o izlasku na „takozvane raspisane beogradske izbore saopštiti u petak“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare