Brnabić: EU ne radi ništa po pitanju Kosova, Kurti „sanja“ da istera Srbe

Vesti 27. sep 202109:55 > 10:3341 komentara
ANA BRNABIĆ
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Evropska unija u ovom trenutku "ne radi ništa, ili radi vrlo malo" po pitanju Kosova.

„Ja nemam ništa dobro da kažem o ponašanju Evrope, o ponašanju EU, i pre svega mislim da je to (Briselski sporazum) pitanje EU. Njihov potpis je na Briselskom sporazumu“, rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Povezane vesti

Istakla je i da se na Kosovu jasno krši Briselski sporazum, jer na severu Kosova ne bi smele da budu specijalne jedinice Rosu, a ni devet godina od tog dogovora nisu formirane Zajednice srpskih opština.

Ona je ocenila da EU „ne samo što toleriše da se Briselski sporazum ne sprovodi devet godina, već ćuti na njegovo jasno kršenje“.

„I onda (EU) kaže na nekom od sastanaka u Njujorku na kojima sam bila ‘šta bi mi mogli da uradimo da bi došlo do deeskalacije’. Pa mogli bi da poštujete svoju reč, to bi mogli da uradite. Za početak, nakon evo skoro devet godina, da kažete, kada ste garant Briselskog sporazuma, da garantujete njegovu implementaciju, i ovo što trenutno imamo nestalo bi za pet minuta“, kazala je Brnabić.

Brnabić, koja je protekle nedelje učestvovala na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, istakla je da su joj predstavnici UN rekli da „Kosovo za njih nije država“.

„Vučićev razgovor sa Stoltenbergom nije bio ni malo prijatan“

Brnabić je rekla i da razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom „nije bio ni malo prijatan“, i da kosovski premijer Aljbin Kurti „sanja“ da istera Srbe sa Kosova.

„Kako da bude prijatan? I oni ćute (kao i Evropska unija) već sedam dana, iako imate do zuba naoružane ljude koji su ponovo ušli na sever Kosova. I oni stoje sa strane i gledaju“, rekla je Brnabić za TV Pink, navodeći da joj je Vučić preneo tok razgovora sa Stoltenbergom.

Ona je rekla da Kurti „sanja novi progon i ‘Oluju'“ i da je dešavanje na Jarinju „bilo pokazna vežba, ili želja da se to desi, i Kosovo očisti od Srba i nealbanaca“.

Kako je istakla, „neće se desiti taj najcrnji scenario“, i sačuvaće srpski narod na Kosovu.

„Zahvaljujući viziji i pameti Vučića koji je obnovio vojsku sad nemamo kolone traktora sa Srbima da idu u centalnu Srbiju“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da je postojanje jake Vojske Srbije i drugih srpskih bezbednosnih službi sačuvalo mir.

„Da toga nije, oni bi zauzeli sever Kosova i Srba tamo ne bi više bilo“, dodala je Brnabić.

Prema njenim rečima, situacija treba da se vrati na stanje pre dolaska specijalnih kosovskih snaga na Jarinje i onda da se „sedne i razgovara“.

Komentari

Vaš komentar