Brnabić i Kovačevski pozdravili napredak u odnosima SPC i makedonske crkve

Vesti 18. maj 202212:37 komentar
patrijaršija
N1

Premijeri Severne Makedonije i Srbije, Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić, ocenili su kao pozitivan trenutak pomeranja odnosa makedonske i srpske pravoslavne crkve radi prevazilaženja međusobnih problema, saopštila je vlada u Skoplju.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku u Skoplju Kovačevski i Brnabić su se saglasili da je pravo vreme da Severna Makedonija počne pristupne pregovore sa EU što bi bio pozitivan signal za ceo region.

Brnabić i Kobačevski su takođe potvrdili dugogodišnje i tradicionalno dobre odnose dve zemlje, koji iz godine u godinu dodatno jačaju kroz intenzivni i prijateljski politički dijalog potvrđen redovnim i čestim susretima i posetama na visokom nivou.

Kovačevski je istakao da se unapređenje odnosa dve zemlje nastavlja u pravcu produbljivanja odnosa sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju.

Od posebnog značaja, kako je rečeno, bila je pomoć i podrška Srbije tokom krize kovid-19 kada je ta država vakcinama i drugom medicinskom pomoći pomagala u suočavanju sa pandemijom.

Kovačevski je na sastanku sa predsedncom vlade Srbije zahvalio na ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog ulja, čime je Beograd pokazao razumevanje i solidarnost kao deo posvećenosti saradnji u regionu.

Premijeri Severne Makedonije i Srbije, Kovačevski i Brnabić, istakli su komunikaciju i partnerstvo na najvišem nivou u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao dodatni podsticaj regionalnoj saradnji, dobrosusedstvu i primeni evropskih vrednosti u regionu.

Ocenili su da ta inicijativa treba da nastavi da funkcioniše kao platforma za regionalnu saradnju na svim nivoima, ističući da je i drugim zemljama regiona otvoren poziv za učešće na predstojećem Samitu u Ohridu, što bi bilo korisno za sve građane Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo reči i o spremnosti obe strane da se ogranizuje ;treća zajednička sednica dve vlade kao pozitivan podsticaj daljem razvoju i intenziviranju odnosa i saradnje, posebno u ekonomijii.

Srbija je treći najveći trgovinski partner Severne Makedonije, a premijeri Kovačevski i Brnabić su konstatovali da je ukupna vrednost robne razmene preko milijardu dolara. Oni su ocenili da je to što je povećana tokom pandemije jasan znak da privredna saradnja treba da nastavi da se unapređuje uz kontinuirano B2B sastanke i poslovne forume, kao i zajedničko umrežavanje za nastup na trećim tržištima.

Kao posebno značajni za povezivanje regiona ocenjeni su projekti autoputa i železničke infrastrukture na koridorima 10 i 8, navodi se u saopštenju vlade Severne Makedonije.

Kada je reč o evropskim integracijama regiona, premijeri Kovačevski i Brnabić su ocenili da je „sada pravo vreme da Severna Makedonija počne pregovore sa EU i da će ovaj korak biti pozitivan signal za ceo region u smislu geostrateške važnost i stabilnosti”.

„Na sastanku je pozitivnim ocenjen trenutak pomeranja odnosa Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u cilju prevazilaženja međusobnih problema“, navodi se u saopštenju.