Brnabić: Evrointegracije ostaju prioritet, mnogo smo radili na slobodi medija

Vesti 25. mar 202120:42 > 21:5094 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da evrointegracije ostaju strateški spoljnopolitički prioritet njene vlade, ali da će dalji napredak Srbije na tom putu zavisiti od članica EU.

„Mi smo spremni, nastavljamo da radimo, a kako će to sve dalje da teče, zaista u najvećoj mogućoj meri zavisi od država članica EU. Uz regionalnu stabilnost, to nam je ključni spoljnopolitički prioritet“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja.

Povezane vesti:

Brnabić je kazala da joj se „čini da je apetit EU za proširenje nešto manji zbog koronavirusa“ i dodala da Unija „ima svoje probleme i druge prioritete u borbi protiv koronavirusa“.

Ona je rekla da je Vlada Srbije „mnogo radila na slobodi medija“, što je jedna od oblasti zbog koje se Srbiji upućuju kritike sa Zapada.

„Mnogo smo radili na slobodi medija. Usvojili smo Akcioni plan za Medijsku strategiju, formirali radne grupe za implementaciju tog Akcionog plana i Medijske strategije, formirali smo i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara. Jednom mesečno imamo sastanke sa tom Radnom grupom“, navela je Brnabić.

Dodala je da je Vlada otvorila telefonsku liniju za prijavljivanje napada, pretnji i uvreda novinarima i da u saradnji sa OEBS-om radi na analizi Krivičnog zakonika radi uvođenja kategorije „napad na novinara“.

Brnabić Kamberiju: Jezik mržnje je za Prištinu civilizacijsko dostignuće

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da dijalog Beograda i Prištine održavaju Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog mira i stabilnosti, a da je u ovom trenutku najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je rekla da će sa bilo kim iz Prištine, kad god treba da razgovara o bilo čemu, samo da bi bio mir.

„U ovom trenutku postoji samo jedna tačka kada govorimo o dijalogu, samo jedna stvar o kojoj pričamo, a to je Zajednica srpskih opština“, istakla je Brnabić, odgovarajući na pitanje predsednika poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaipa Kamberija.

Ona je navela da Priština nije ispunila tu obavezu iz prvog Sporazuma o normalizaciji i poručila da nema drugog Sporazuma o normalizaciji dok se ne implementira prvi. Brnabić je rekla da nova vlada u Prištini ponovo krši sopstveni Ustav i istakla da Srbi u toj vladi moraju po „tom takozvanom Ustavu“ da imaju dva mesta.

Kamberi je pitao šta će Vlada Srbije preduzeti da bi se sprečilo širenje, odnosno instituzionalizovanje jezika mržnje prema manjinama, posebno prema Albancima i šta će preduzeti u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom. On je rekao da smo svedoci čestih i nepotrebnih provokacija koje rizikuju da ceo proces pregovaranja vrate na polaznu tačku i naveo da je u ranijem periodu Marko Đurić bio zadužen za provokaciju, a od kada je otišao u Ameriku, njegovu ulogu je preuzeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kamberi je rekao da je objavljivanje karte Kosova sa srpskom zastavom na Vučićevom Instagram profilu simbolička provokacija, koja pokazuje dalje pretenzije Srbije prema Kosovu i predstavlja simboliku Kosova bez Albanaca, simboliku parole devedesetih „Albance preko Prokletija“.

Rekao je i da će premijerki pokloniti knjigu Aleksandra Pavlovića „Imaginarni Albanac“.

„Imamo ozbiljan problem sa demokratijom u ovoj državi“, istakao je Kamberi.

Brnabić je Kamberiju rekla da je on poslanik Republike Srbije i da mora da poštuje Srbiju i da poštuje da je Kosovo i Metohija Autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije.

„Oko ovoga nema dvojbe, nema preteranih emocija, nema ljutnje i nema rasprave. Ovo je potpuno jasno, posebno i pre svega u ovom Domu“, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je karta AP Kosovo i Metohija, koja je obeležena srpskom zastavom, karta koja je uobičajena, tu kartu sa srpskom zastavom priznaje više od polovine zemljine kugle.

Prema njenim rečima, oni koji misle da Kosovo nije u Srbiji su u manjini na ovoj planeti po broju stanovnika i po broju zemalja u UN.

„Zastava neke druge zemje ili neke druge izmišljene zastave na teritoriji Kosova i Metohije pokazuju pretenzije stranih sila ka srpskoj teritoriji. To ne bi bilo uredu, a ovako kako je stavio predsednik Aleksandar Vučić, to je istina i to je tačno tako kako treba da bude”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da niko poslednjih decenija nije uradio više od Vučića za dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu, da on nije reagovao na provokacije, trudio se da pošalje poruke mira, razumevanja, saradnje.

Brnabić je zamolila Kamberija da razgovara sa političkim liderima u Prištini i skrene im pažnju na to da je za dobrosusedske odnose za bolju budućnost najvažnije da poštujemo ono što je potpisano, a to je Zajednica srpskih opština.

Brnabić je rekla da priča sa Prištinom kad god joj se ukaže prilika, da bi volela da to bude češće, ali je navela da nema naročitog sagovornika u Prištini.

„Ima političkih lidera u Prištini koji kažu da im je razgovor sa Beogradom šesti ili sedmi prioritet. Nama je jedan od prvih prioriteta“, istakla je ona.

Brnabić je rekla da bi volela da priča sa Prištinom, ali Priština neće da učestvuje u tom dijalogu, nije joj važan.

Ona je navela i da je Marko Đurić bio otet u Kosovskoj Mitrovici, da su ga tukli i mučili.

„Vi pričate o jeziku mržnje, pa gde je Priština od jezika mržnje. Jezik mržnje je za Prištinu civilizacijsko dostignuće. Vi ste još na mučenju, otmicama, ubijanju”, rekla je Brnabić, obraćajući se Kamberiju.

Komentari

Vaš komentar