Ana Brnabić: Nema nestašice lekova u Srbiji

Zdravlje 29. mar 202312:51 > 13:58 84 komentara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema nestašice lekova u Srbiji.

Ona je novinarima u Vršcu, prilikom posete „Hemofarmu“, kazala da je su ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnoj komunikaciji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i proizvođačima lekova u Srbiji, kako bi omogućili da nema nestašica lekova.

„Pitala sam direktora Hemofarma da li imaju dodatne sirovine i rekao mi je da su puna skladišta. Nemamo nikakve probleme sa lekovima“, rekla je Brnabić.

Generalni direktor kompanije „Hemofarm“ Ronald Zeliger kazao je da do nestašice lekova dolazi zbog netašice aktivnih supstanci za lekove i da je tako u celom svetu.

„To ne možemo da izbegnemo, ali se bavimo svakako tim problemom. Obezbedili smo puna skladišta aktivnih sastojaka koji bi nam obezbedio taj problem, ako dođe do nestašice“, istakao je on.

Rekao je i da „Hemofarm“ pokušava da obezbedi kontinuiranu isporuku.

„Imamo uvek plan B ako nam je nedostupan jedan sastojak, da možemo da upotrebimo drugi. Iako to ne zavisi od nas, mi možemo da budemo u komunikaciji s Vladom i da zajednički ublažimo taj nedostatak“, rekao je Zeliger.

Premijerka je izjavila da je lek Corpos za pacijente obolele od multiple skleroze prvi inovativni lek koji se proizvodi u Srbiji i naglasila da je zahvalna kompanijama Štada, Roš i Hemofarm jer su se odlučile za proizvodnju tog leka u našoj zemlji.

Brnabić je, na svečanosti povodom obeležavanja jubileja uspešnog partnerstva kompanija Hemofarm, Roš i zdravstvenog sistema Srbije, rekla da je zbog proizvodnje Corposa sada mnogo lakše da se i drugi inovativni lekovi proizvode u Srbiji.

To, kako je rekla, omogućava nabavku drugih inovativnih lekova, što će unaprediti zdravstvo u Srbiji.

Brnabić je navela da se u odnosu na 2018. godinu u Srbiji četiri puta više pacijenata obolelih od multiple skleroze leči o trošku RFZO, i da ih je danas 4.100.

Budžet za obolele od retkih bolesti 2012. godine bio je 130 miliona, a sad je 4,3 milijarde dinara, što su, kako je ocenila, „neverovatne promene u odnosu prema obolelima“.

Brnabić je rekla da su skladišta repromaterijala za lekove puna i da će se vlasti truditi da ne bude nestašice lekova u Srbiji.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad izjavila je da Corpos „daje nadu u bolji život“ i istakla da je Hemofarm važan poslodavac za region.

Konrade je rekla da se raduje nastavku saradnje Nemačke sa Srbijom u oblasti farmacije, ali i u svim drugim oblastima.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger izjavio je da je Hemofarm kvalitetan proizvođač i da je „jednak kvalitet lekova garntovan“ i za pacijente u Srbiji i u inostranstvu.

Istakao je da Corpos „menja nabolje život ljudima kojima je potreban2 i naveo da oko 4.000 pacijenata prima lekove za multiplusklerozu, što smatra velikim napretkom u odnosu na ranije godine.

Zelinger je rekao da je uloženo 400 miliona evra u Hemofarm od kada ga je preuzela Štada u proizvodne kapacitete u Vršcu i Šapcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare